„Най- голяма част от сигналите са при нас са свързаните с комуналните услуги- парно, ток, вода. Потребителите често не подават сигналите и не довеждат нещата докрай, когато става дума за проблем с финансови институции като банки и други, ако те са по-активни в тази посока, може би и тези спорове ще започнат да се решават по-експедитивно“,  посочи пред БНР Богомил Николов  председател на “Активни потребители“.

„Най-чести са сигналите за нерешени проблеми в услугите, защото хората не разбират сметките, които пристигат за ток, вода, парно. Хората не разбират как става това начисляване и измерване от страна на доставчиците. Това води до трупане на недоверие, което може да се разреши само с прозрачност.

Семейство плаща 400 лв. сметка за ток, който не ползва

Но да посъветвам и хората – прави ми впечатление, че хората се крият от проблемите, особено когато става дума за някакви задължения, това е най- лошата стратегия.

Като видят, че имат някакво начисление, веднага да питат и да изчистят проблема, а не да се крият с години и след това да се окаже, че сумите са нараснали неимоверно. Това става и при мобилните оператори също“, поясни още Богомил Николов.

istock
istock

„От друга страна трите мобилни оператора са най-санкционираните и глобяваните за нелоялни търговски практики. Само за последните 3 години имат над 30 санкции за нелоялни практики. Но глобите са малки и те не ги стряскат.  По закон те са от 1000 до 30 000 лв., но най-често налаганите са 5-6 хиляди лева средно и тя не е проблем за тях“, заяви още Николов.

Всеки втори ще доплаща за парно тази година

По думите му повишените цени по морето у нас е заради това, че летовниците нямат избор да отидат другаде на море - така че повече конкуренция е начинът това да не се прави от нашите хотелиери и ресторантьори, коментира още Богомил Николов.

Николов каза също,  че и в новия проектокабинет няма ресор или Дирекция, свързани със защитата на потребителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg