Испанското правителство предложи да се увеличи минималната работна заплата на 996 евро, при 14 плащания годишно, в първата си за тази година среща със социалните партньори. Те имат срок до сряда да обявят дали са съгласни с предложението на Министерството на труда.

Сегашната минимална работна заплата е 965 евро на месец при изплащането на 14 заплати на година.
 

През 2021 г. тя бе увеличена с 15 евро, а за тази година планираното повишение е с 31 евро месечно.
 
По-рано синдикатите поискаха минималната заплата да стане минимум 1 000 евро, но според работодателите това би довело до нови съкращения заради невъзможността на по-малките фирми да поддържат многоброен персонал при тази заплата и при икономика, която все още не се е възстановила от пандемията.
 
Вторият вицепремиер и министър на труда Йоланда Диас, също обяви, че би искала минималната заплата да достигне 1000 евро и заедно с колегите си от други държави, ще направи всичко възможно тя да нараства в целия ЕС.

Евростат: България е с най-ниска минимална заплата

И правителството, и синдикатите, и работодателите са договориха увеличението да влезе в сила със задна дата от 1 януари. Ще се срещнат отново в сряда, до когато трябва да са обсъдили предложението на правителството и да вземат окончателно решение.
 

istock
istock

През септември 2021 година те се договориха до 2023 година минималната заплата да достигне 60% от средната работна заплата преди да изтече мандатът на сегашното правителство на Педро Санчес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg