Държавната дума (долната камара на парламента на Русия) одобри предложен от правителството законопроект за увеличаване на минималната работна заплата до 13 890 рубли (около 166 евро, 332 лева), информира "Новости".
 
Новият закон влиза в сила от 1 януари 2022 г. Тази година минималната работна заплата в Русия е 12 792 рубли.
 
Второто четене на документа мина на 26 октомври. В първоначалната редакция се предполагаше, че минималната заплата ще бъде 13 617 рубли на месец, но руският президент Владимир Путин предложи да се увеличи с 8,6% - т. е. по-високо от инфлацията. По аналогичен начин той увеличи и екзистенц минимума, които през следващата година ще възлиза на 12 654 рубли.

Къде у нас взимат най-високи заплати

Финансовата подкрепа за поправката на руския държавен глава е предвидена в проекта за федерален бюджет за периода 2022-2024 г.
 

istock
istock

В съответствие с методологията, приета през 2020 г., минималната работна заплата е 42% от средната заплата (половината от руснаците получават повече от тази сума, другата половина - по-малко) за предходната година, изчислена от Росстат.
 
Припомняме, че минималната работна заплата в България към момента е 650 лева, но се обмисля да бъде увеличена през следващата година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg