Най-голямата пенсия в Русия се получава от космонавти и държавни служители. Това съобщи ръководителят на проекта Pensopathology.ru Евгени Бисбардис.

Той отбеляза, че тези, които се занимават с екстремни дейности, могат да кандидатстват за увеличена пенсия и допълнителни плащания, пише Известия.
„По-специално космонавтите и пилотите-изпитатели получават държавна пенсия за години трудов стаж. Те могат да получават не само държавна пенсия, но и осигуровки за старост.

Според Росстат към 1 януари 2016 г. пенсията на космонавта е била 446 хиляди рубли (или това прави около 10 000 лева при сегашен курс на рублата). Росстат не публикува по-нови данни за тази професия ", казва експертът.

Военните пенсионери могат да получават и две пенсии. Първата им се отпуска от федералния бюджет. Втората могат да получат в случай, че след пенсиониране ще работят в друга област, където работодателят ще удържа им внася осигуровки към системата за задължително пенсионно осигуряване към Пенсионния фонд на Русия.
 

istock
istock

Размерът на осигурителната пенсия за старост, която получават много пенсионери в Руската федерация, зависи от натрупаните коефициенти. Те се натрупват в индивидуалната лична сметка на гражданин за всяка година работа.

Как ще се пенсионират германците

Анкета показа, че 44% от анкетираните руснаци смятат, че пенсията от 45-50 хиляди рубли на месец е достатъчна, само 7% от анкетираните са готови да се задоволят с по-малка сума. Една трета от анкетираните (33%) се нуждаят от поне 50-70 хиляди рубли, 16% не са съгласни да получават по-малко от 100 хиляди рубли на месец.
 
Междувременно в Държавната дума беше внесен законопроект за ежемесечно увеличаване на пенсиите за многодетни родители, отгледали повече от четири деца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg