Доста хора би трябвало да трансформират своето мислене, че сме на стадий, в който ние би трябвало да приспособим работата към чиновниците, а не противоположното – те да се пригаждат към работодателите.

Това сподели в изявление за БГНЕС ръководителят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Тя коментира регулярното изследване, което БКЗ прави на всеки 6 месеца за настройките на работодателите – дали те ще усилват своя състав, или ще го понижават, или той ще остане в рамките, в който е бил.

Василева означи, че в последното изследване, което обгръща интервала април 2023 година – септември 2023 година настройките на работодателите са, че ще усилват своя средноспецифичен състав, само че с по-малък % – 8%, по отношение на предишното ни изследване.

„ Това понижение ние отчитаме, защото самото изследване беше направено тъкмо преди изборите и тази продължителна неустановеност в политическата сцена несъмнено обособи този резултат “, изясни тя и добави, че самите работодатели са отчели, че не са изключително позитивно настроени каква ще бъде средата в България и на трудовия пазар, и като стопанска система, и би ли могла тя да се развие, заради неналичието на изясненост накъде ще върви политиката.



Председателят на БКЗ уточни, че работодателите от браншове IT и Outsourcing са по-обрани от позиция на назначения, не са толкова положителни, както са били в предходните проучвания. Според Василева това евентуално е обвързвано с понижаване на плановете, по които те работят, само че пък огромна част от фирмите ще задържат чиновниците, които имат досега.

„ Имайки поради развиването на пазара, а точно неналичието на фрагменти, всички работодатели изпитват компликации при запълване на отворените работни места “, заяви тя и добави, че към 30% от отворените позиции не могат да бъдат запълнени. Председателят на БКЗ дефинира това като доста стеснителен факт.

Василева посочи, че няма съответен бранш, в който да бъдат напълно съкратени чиновниците. Тя даде образец с финансовия бранш, където в резултат на сливания сред разнообразни банки, би могло отчасти да се получи по този начин, че някои чиновници да бъдат или преместени на други позиции, или освободени.

„ Предполагаме, че от позиция на условията на Европейския съюз във връзка със зелената сила и закриването на предприятия, които са свързани с добивната индустрия, може би в някои района – Стара Загора, Перник, Благоевград, може да имаме понижаване на заетостта в някои от тези предприятия “, съобщи ръководителят на БКЗ.

Василева акцентира, че сега има извънреден взрив на търсене на чиновници от страна на ресторантьорите и хотелиерите по морето поради летния сезон.

„ Изключително доста се търсят търговци – електронна търговия, директни продажби, това отчитаме по отношение на увеличената инфлация и увеличените цени на артикули и артикули, които би трябвало да се продават повече сега “, сподели още тя.


Председателят на БКЗ разяснява и обстановката с националния бюджет:

„ При всички случаи тази импотентност на политическата система към този момент години, се отразява доста неприятно и на работодателите, и на търсещите работа, въобще на целия пазар на труда, в това число и на стопанската система. Като международни макроикономически трендове се вижда, че имаме увеличена цена на живота и намаляващ стопански напредък, което неизбежно би трябвало по някакъв метод да се адресира от всички страни, в това число и България. “

Василева е безапелационна, че тази неспособност на политическата система да подкрепи, от една страна бизнеса, въпреки това хората, не би могла да се отрази позитивно. „ Наистина се надявам доста скоро, с изключение на бюджетът, който би трябвало да бъде гласуван, да се вземат и доста незабавни ограничения от кое място ще се привлекат хората, които са нужни за бизнеса, тъй като на нашия бизнес му би трябвало 300 – 400 хиляди хора, които би трябвало да бъдат импортирани, тъй като не могат да бъдат открити в България “, счита тя.

Председателят на БКЗ разяснява, че от доста години насам заплатите в страната са в позитивна градация и че има такива, които от последните 10 година досега са вдигнати със 100%, а някои и с 500%.

„ Дори и когато България е била в дефлация – 2013, 2014, 2015, 2016, дори 2021 година имаше такива интервали първоначално, заплатите също се подвигаха. Те не следват инфлацията или дефлацията по метод, по който всеки допуска, тъй че заплатите порастват, само че те не могат да порастват по-бързо, в сравнение с това, което самото дружество може да създава “, изясни Василева.

На въпроса в България следи ли се наклонност на незаети хора, които в същото време не търсят работа, ръководителят на БКЗ отговори, че такава има, само че това съществува във всяка страна.

„ Надявам се в един предстоящ интервал, когато ние по-бързо прегърнем новите технологии, дигитализацията, която неизбежно би трябвало да заеме тъкмо тези работни места, които няма с какво да запълним, тогава в действителност хората да си отдъхнем и да оставим трудоемките задания на машините, а ние да се заемем с по-стратегически задания, да работим по-малко и да се радваме на обикновено битие “, съобщи Василева, която е безапелационна, че трудовото законодателство би трябвало да бъде променено.

Въпреки, че Кодексът на труда от 1976 година е променян неведнъж досега, тя е на мнение, че имаме потребност от актуален закон, който да обхване по съответен метод всички типични и атипични форми на претовареност, с цел да не се стига до аномалии, до скрита претовареност и до всевъзможни недобри работодателски практики.

„ Това, което ще бъде основен мотор на бизнестрансформациите, ще бъде развиването на технологиите “, означи Василева и добави упованията на хората бяха, че те ще се развият доста по-бързо, в сравнение с това което се случи.

Председателят на БКЗ уточни, че преди няколко дни излезе отчет на Световния стопански конгрес, където стана ясно, че за момента 34% от дилемите се извършват от машини и изкуствен интелект, а 66% от хората. За съпоставяне, 2 година по-рано 33% от дилемите са се изпълнявали от машините, т.е. има растеж от единствено 1% в развиването на машините.

„ От Световния стопански конгрес са пресметнали, че ще имаме нарастване на другите специалности с към 69 млн., а пък ще имаме понижение от 83 млн. на работни позиции, които няма по какъв начин да продължат, което прави разлика от 14 млн., или това са 2% от работната мощ “, изясни Василева и заключи, че не би трябвало да се тормозим от фрапантни промени в идващите 5 години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg