Над 3500 са обявените свободни работни места в регион Бургас към 31 март 2023 година, показа справка на БТА в обобщените регистри на местните Дирекции "Бюро по труда".

По-голямата част от позициите са за временна заетост, основно в черноморските курортни селища като Созопол, Несебър, Слънчев бряг, като данните обхващат и областните центрове Ямбол и Сливен. 

Сред най-търсените кадри край морето през тази година са сервитьорите, камериерите и кухненските работници, става ясно от данните. Само в Бургас обявените свободни работни места са 1820, като поне 50 на сто са за заетост в други населени места по Черноморското крайбрежие. В Ямбол броят на обявените свободни места е 228, в Нова Загора 20, а в Сливен точно 90. 

Недостигът на кадри у нас ще продължава да расте

Елхово, Камено и Малко Търново са сред населените места, в които свободни работни места почти липсват. В Камено например "Бюрото по труда" е обявило две позиции за касиери в едно от селата в общината. Едно място е обявено от Бюрото в странджанския град Малко Търново. Там, става ясно от данните, се търси главен лесничей в село Звездец. Един машинист се търси от ДБТ-Елхово филиал Болярово за работа в общинския център. Малко са и свободните работни места в Котел. 

iStock
iStock

От местното звено на Агенцията по заетостта в Бургас посочиха, че към края на февруари тази година се наблюдава ново нарастване на младежката безработица. Това показват и данни от последния анализ на "Евростат". От тях става ясно, че през 2021 г. в Европейския съюз е имало поне 3 милиона безработни младежи на възраст между 15 и 24 години, а коефициентът на младежка безработица е бил 16,6 на сто.

Европейската статистика отчете, че София град и Варна са населените места в България, в които има най-малко безработни млади хора. През 2021 година средната отчетена младежка безработица у нас е била 15,8 на сто, в столицата - около 9 на сто, а във Варна - малко над 5 на сто. Данните на Евростат отчитат, че в Бургас безработицата при младежите е била по-висока от средната за страната – цели 17% през 2021 година. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg