Спад в броя на обявите за месец февруари спрямо година по-рано отчита кариерният сайт "Джоб Тайгър" (JobTiger) в месечния си анализ на динамиката на пазара на труда в страната.

В края на февруари предложенията за работа във водещите сайтове за работа са около 46 300, което е с 300 повече спрямо януари, но на годишна база се наблюдава спад в броя им - с около 2500 по-малко от февруари 2022 г., се посочва в съобщението. 

Спад на предложенията през февруари има в повечето сектори. Изключение прави "Хотелиерство и ресторантьорство", при който постепенно стартира активният период за набиране на кадри. Обявите в него са нараснали с 1200 или 19 процента ръст спрямо предходния месец.

Евростат отчита по-ниска безработица у нас

Минимален ръст се отчита и в секторите "Производство" (140 предложения повече) и "Строителство" (60 предложения повече), като и при двата нарастването е с по два процента.

При останалите сектори обаче броят на обявите е намалял. Най-голям е спадът в сектора "Търговия и продажби" (450 предложения по-малко, 4 процента спад). В анализа от януари в този сектор имаше голям ръст на обявите (+4600). 

istock
istock

След него се нареждат секторите "ИТ" (320 предложения по-малко, 6 процента спад), "Маркетинг и реклама" (230 предложения по-малко, 14 процента спад), "Здравеопазване и фармация" (220 предложения по-малко, 10 процента спад), "Административни и обслужващи дейности" (190 предложения по-малко, 4 процента спад), "Логистика и транспорт" (40 предложения по-малко, 1 процент спад) и "Счетоводство, одит, финанси" (30 предложения по-малко, 1 процент спад). 

Продължава тенденцията безработните да са повече от намерилите работа

Секторът "ИТ" отбелязва най-голям спад при обявите за работа на годишна база. Предложенията в него са с 2600 по-малко от февруари 2022 г., което е спад от 34 на сто. 

Годишен спад е отчетен и в секторите "Маркетинг и реклама" (-14 процента), "Административни и обслужващи дейности" (-6 процента), "Хотелиерство и ресторантьорство" (-4 процента) и "Счетоводство, одит, финанси" (-2 процента). 

С ръст на годишна база са секторите "Логистика и транспорт" (десет процента), "Търговия и продажби" (осем процента), "Строителство" (седем процента), "Здравеопазване и фармация" (пет процента) и "Производство" (три процента).

По-малко предложения са отправени и за работа от вкъщи и/или дистанционна работа през февруари - пет на сто. Техният брой е 4600 и са с близо 260 по-малко от януари. Основна причина за спада им е по-малкият брой предложения в секторите "ИТ", "Административни и обслужващи дейности" и "Търговия и продажби".  Разпределението на тези предложения е: 62 процента в секторa "ИТ", следвани от "Административни и обслужващи дейности" (14 процента), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (12 процента) и "Търговия и продажби" (6 процента).

Според разбивката в анализа на кариерния сайт общият брой на обявите във водещите областни градове е намалял с два процента. Дялово най-много са обявите в столицата - 44 процента, следвана от Пловдив (десет процента), Варна (девет процента), Бургас (4 процента) и Русе и Стара Загора с по три процента.

Увеличение с 4 процента има при обявите за работа за бежанци – 2300, което е шест процента от всички обяви.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg