Близо 22 000 работни места в сферата на транспорта и туризма се очаква да бъдат запазени до момента по новата схема на мярката 60 на 40, която за двата сектора е трансформирана в 80 на 20.

Допълнително по 290 лева получават работодателите от двата бранша за заплати и осигуровки за всеки запазен работник. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Очакват над 80% загуби в туристическите превози

Проект "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от Covid-19" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се изпълнява от Агенцията по заетостта.

Финансовата помощ се предоставя директно на засегнатите от извънредното положение предприятия и самоосигуряващи се лица от упоменатите сектори.

istock
istock

Изплатените от Агенцията по заетостта до момента средства са близо 300 000 лева, за 1024-ма работници и самонаети. 

Сачева: Мерките работят, безработицата е 7,9% иначе щеше да бъде 14%

Само за месец и половина от началото на схемата, са подадени 1 115 заявления, половината от тях вече са оценени. Осигурените средства са 40 милиона лева европейско финансиране, схемата ще действа до края на годината.

Компенсациите на бизнеса се изплащат за всеки работник, служител или самоосигуряващо се лице, на което ще бъде запазена заетостта за допълнителен период, равен на половината от периода, за който се изплащат компенсации.

istock
istock

За изплащане на помощта за запазване заетостта на застрашените от освобождаване от работа или запазване на собствената си стопанска дейност, все още могат да кандидатстват работодатели и самоосигуряващи се, които осъществяват дейност в допустимите сектори, конкретно посочени в приложението на РМС щ 429 от 26.06.2020 г., и които са декларирали намаляване на приходите от продажби с не по-малко от 20 на сто през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението по проекта.

Подробна информация за условията по проекта може да бъде намерена на официалната страница на Агенцията по заетостта, както и на информационните табла в бюрата по труда в страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg