Почти 37% е сивият сектор в момента. Откакто започнахме да подкрепяме работодателите с 60% много работодатели предпочетоха да излязат на светло и да получават пари от държавата.

Това заяви социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

Тя бе категорична, че откакто управлява ГЕРБ БВП е нараснал. Движение напред категорично има, посочи Сачева.

170 хиляди работни места бяха запазени до момента с първия дизайн на мярката 60/40. Просто казано в момента безработицата е 7,9% иначе щеше да бъде 14%.

Държавна помощ за родители при карантинирани деца през учебната година


В момента мярката действа по втори дизайн – 17 хиляди души са подкрепени - повече пари в момента получават преработващите компании.

istock
istock

Очакваме в началото на септември да пуснем указанията за семейна помощ, от която ще могат да се възползват родители, чиито деца не посещават училище или детска градина поради евентуално затваряне или карантина на учебно заведение. За тази мярка има подоходен тест.

До 515 лв. достига средната помощ за един работещ по мярката 60/40


Родителите ще могат да получават 610 лв. месечна помощ за периода, за която е затворено конкретното училище, клас или паралелка, обясни социалният министър.

istock
istock


Според нея PCR тестовете за децата трябва да бъдат безплатни за всички.


Редно е тестовете за децата – и за контактните, да бъдат безплатни и да се заплащат от НЗОК, посочи още Сачева и каза, че в момента се изработват указанията. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg