Целите ни са безработицата да се задържи около 6,5-7% до края на годината и се работи активно по отношение на това, каза в Сутрешния блок на БНТ социалният министър Деница Сачева.

"Повече от два месеца вече задържаме нивата на безработица, благодарение на програмите, които реализираме. В момента тече т.нар. програма "заетост по 3" - това е схемата 60/40 от една страна, от друга страна 290 лв., с които подкрепяме секторите на транспорт и туризъм, както програмата "Заетост за теб", насочена към наемане на безработни лица.

За месец юни имаме рекорден брой хора, които започнаха работа - 37 000. Надяваме се да успеем да направим така, че до края на месец септември да можем да имаме добри резултати и да запазим работните места на почти 300 000 души", каза Сачева.

Сачева: 7,7 милиарда са парите от фонда за преодоляване на кризата

По думите и от няколко месеца се работи по бъдещия програмен период на ОП "Развитие на човешките ресурси", който е свързан с младежката безработица и овластяването на младите хора с умения, така че да мога да намерят своята реализация на трудовия пазар. В бъдещия програмен период почти 500 млн. лева са предвидени за възможности за обучение по дигитални умения.

istock
istock

Сачева припомни, че България ще получи от ЕС 29 милиарда евро, като съотношението грантове - заеми е 84 към почти 16, в полза на грантовете.

"И още до края на тази година, началото на следващата ще имаме възможност да разполагаме със средства - около 650 млн. Трябва да сме много бързо подготвени с проектите и програмите, по които да кандидатстваме, по това вече се работи повече от месец", уточни социалният министър.

29 милиарда евро за България през следващите години от ЕС

По отношение на мярката 60/40 Сачева заяви, че почти 165 000 души са запазили работните си места, а над 160 млн. вече са изплатени и продължава поетапното изплащане по първия дизайн на мярката.

istock
istock

По втория дизайн започна кандидатстването. Мярката ще работи до 30 септември, след което ще бъде с нов дизайн.

За протестите Сачева заяви, че към момента не са чули конкретни искания, свързани с идеи.

"Чули сме искания, свързани с оставки и диалогът продължава да бъде диалог за хора, а не за идея. Така че ние очакваме да чуем конкретни идеи и разбира се сме готови да се срещнем да разговаряме, да обсъждаме това. Когато говорим за младите хора, това е части от политиките, за които бяха договорени вчера толкова много пари за България от министър- председателя. Защото за младите хора определено има нужда да се работи по много повече теми - по теми, свързани с иновации, предприемачество, дигитализация, култура, екология", каза Сачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg