Европейските лидери постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от кризата с коронавируса.

Това стана след заседание, продължило 4 денонощия, което беше на път да постави рекорд по своята продължителност. 

В "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел оповести новината с една дума "Сделка". "Направихме го! Европа е единна и силна", каза той на започналата преди малко пресконференция заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен". Президентът на Франция Еманюел Макрон пък определи днешния ден като "исторически за Европа".

Какви са разликите в стандарта на живот на страните в ЕС

Цифрите за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и за възстановителния план са без промяна - сътоветно 1.074 трилиона евро и 750 млрд. евро. Според това, което вчера бе оповестено пред медиите, от тях 390 млрд. ще се отпускат под формата на безвъзмездни средства, а 360 млрд. - на заеми. 

БГНЕС
БГНЕС

Намалени са обаче парите за кохезия, устойчивост и ценности от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд. 

Сериозно орязване бе залегнало за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа - от 30 млрд. на 10 млрд. евро. 

Ще има ли нови данъци в ЕС

Към текста за върховенството за закона бе добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните-членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства. 

Увеличават се отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС - Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3, 5 млрд. евро.

България ще получи близо 29 милиарда евро в следващите години. Това обяви премиерът Бойко Борисов. 

"България взе над 1 млрд. повече, всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Накрая всички се поздравихме и в 7 без 20 българско време честитихме на премиера на Швеция рождения ден. Сестра ми имаше рожден ден в петък, не можах да отида, тя одъртя вече, няма да се сърди, да е жива и здрава, да я поздравя от тук", каза Борисов. 

За първи път България ще има и 200 милиона лева за бедните райони, обясни Борисов. 

"Шарл Мишел е изключителен приятел на България. Меркел много помогна. Огромна подкрепа и от Себастиан Курц, направи изказване пред съвете все едно е премиер на България, че държи да получи България тези 200 млн. Специално да на премиера на Холандия", коментира премиерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg