Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предлага въвеждането на нови данъци върху пластмасата, цифровите дружества и въглеродните емисии, а събраните средства да послужат като собствени приходи на ЕС.

Той представи новите си предложения за бюджета на ЕС и фонда за възстановяване преди първата физическа среща на европейските лидери след пандемията от коронавируса, която ще се приведе през следващата седмица.

Председателят на Европейския съвет предлага 7-годишният бюджет на Общността да бъде 1,074 трилиона евро, а фондът за възстановяване да запази размера си от 750 млрд. евро, както и съотношението 500 млрд. безвъзмездна помощ срещу 250 млрд. заеми.

От 1 юли плащаме данъци в София само по електронен и банков път

Ако към тези две пера се добавят договорените 540 млрд. евро от финансовите министри като спасителен пакет за икономиките, общата сума за следващите 7 години става близо 2.4 трилиона евро.


Мишел предлага да се запазят отстъпките за бюджетните вноски за Германия, Нидерландия, Австрия и Швеция.

"Отпускането на средства от европейския бюджет трябва да бъде обвързано с върховенството на закона", категоричен е Мишел:

"Предлагам да се увеличат фондовете за върховенството на закона и ценни проекти чрез допълнително финансиране за европейската прокуратура, както и за програми, свързани с правосъдието със специален фокус върху борбата с дезинформацията и насърчаване плурализма на медиите".

Какви са условията за обучение в чужбина след Брекзит и COVID-19

Председателят на Европейския съвет поддържа предложението си от февруари решенията за санкции за злоупотреба с европейските фондове да се вземат в Съвета с квалифицирано мнозинство.

istock
istock

Нова негова идея е създаването на т.нар. резерв "Брекзит" в размер на 5 млрд. евро:

“Брекзит е предизвикателство за всички нас. Затова предлагаме да се създаде резерв Брекзит от 5 млрд. евро, който да ни помогне да се справим с непредвидените последствия в най-засегнатите страни членки и сектори“.

Мишел е на мнение, че отпускането на средства от европейския бюджет трябва да бъде обвързано с върховенството на закона.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg