Разбира се, че няма да се стигне до намаляване на пенсиите и минималната работна заплата,

Това заяви социалния министър Деница Сачева в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия.

Вчера пенсиите бяха вдигнати с 6.7%, напомни Сачева. Ние сме категорични в това, че трябва да бъдат запазени 100% от доходите на работниците.

По отношение на мярката 60 на 40, Сачева каза, че трябва да се следва отговорността към общите пари. Броят на спасените работни места и овладяването на ръста на безработицата - два показателя, по които се мери успеваемостта на мярката.

Под 1000 души на ден регистрираме безработни през последната седмица. Днес 272 000 са безработни - намаляването се дължи на мерките, които предприемаме, каза още Сачева.

Министърът поясни, че наесен е възможен ръст на безработицата заради сезонната заетост.

По думите на Деница Сачева ограниченият ресурс, с който се разполага, трябва да бъде използван там, където има най-голяма нужда.

Подадени са 17 000 заявления за около 300 000 работни места, около 200 млн. вероятно ще разплатим по мярката 60 на 40, коментира Сачева. Около 12 дни минават, докато се получат средствата по тази мярка, стана ясно още от думите на министъра.

БГНЕС
БГНЕС

По отношение на очакваните резултати в края на годината от предприетите мерки, социалният министър коментира, че целта е да се задържат нивата на безработицата около 6% - тоест 300 000 работни места.

От утре тръгват две нови мерки за заетост

Нашите усилия са фокусирани върху подкрепата на заетостта. Ако се наложи, мярката 60 на 40 може да бъде продължена до края на годината, прогнозира още министърът на труда и социалната политика.

Деница Сачева каза, че се готвим за най-лошото, но се надяваме на най-доброто, като се работи по различни сценарии. Тя допълни, че в момента се водят се разговори и за отпускането на за допълнителни средства от Европейската комисия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg