Над 80% загуби на заетите с туристически превози това лято прогнозират от бургаската структура на Националното сдружение "Случаен превоз", съобщава БНР.
 
От сектора са категорични, че обещанията за кратък, но силен сезон отиват към провал, а подпомагането от държавата не е адекватно.
 
Към момента фирмите работят на едва 20-25% от капацитета си, посочва регионалният координатор Добромир Симов.
 
По негови думи натовареността е непостоянна, каквато е и развитието на туризма това лято. Колегите работиха един месец, платиха хиляди за осигуровки и застраховки и сега са отново във вариант да съкращават персонал, обясни той и допълни, че словашкият пазар въобще не е стартирал, тежка била и ситуацията с холандски туристи.
 
Въпреки че след 2 месеца изтича договореният за бранша гратисен период от 6 месеца за безвъзмездна финансова помощ и отлагане на лизинги и други плащания, в сектора все още са без свежи средства. По част от мерките пък изобщо не могат да се включат.
 

istock
istock

Симов обясни, че за да могат да ползват 290 лева на работник се е оказало, че той е трябвало да бъдат назначен още преди края на пандемията, при положение че в случайния превоз хората се назначават април-май. За мярката 60/40 пък не е трябвало да освобождават никого, а те четири месеца са били без никаква работа.

Как ще продължи мярката 60/40 след извънредното положение

По негови думи единствената сработила мярка е подпомагането по програмата "Иновации и конкурентоспособност" със суми от 3 до 10 000 лева. Според него единственото, което би стабилизирало сектора е намаляването на ДДС на 9%, това обаче все още не се е случило.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg