Партньорите от Националния съвет за тристранно сътрудничество се споразумяха как схемата 60/40 да продължи и след извънредното положение.

След срещата вицепремиерът Марияна Николова обясни конкретните решения, които са взети.

„Ще се предоставят 60 на сто от осигурителния доход за май 2020 г. и 60 на сто от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя. Средствата се изплащат за не повече от 3 месеца от 1 юли 2020 до 30 септември 2020 г.

В секторите „Хотелиерство” и „Ресторантьорство” за наети след 1 юни 2020 година критерият е осигурителен доход за длъжността”, обясни Марияна Николова и допълни, че право да кандидатстват за тази помощ имат почти всички сектори.

Социалното министерство против повече пари за безработните

„Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление. Смятаме, че той значително разширява обхвата и ще спомогне за запазване на заетостта в следващите 3 до 6 месеца. Надяваме се от септември да започне възстановяване и ръст на заетостта. Имаме уверение, че ако това не се случи, ще се помисли за удължаване и по-ясно таргитиране на засегнатите сектори”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

„Това постановление, което очакваме да влезе в сила от 1 юли, отчита всички направени предложения от март досега от работодателските организации. Направихме някои дребни предложения за корекции, като цяло всички работодателски организации подкрепиха това споразумение. То ще спомогне за запазване на заетостта и в подкрепа на компаниите. Другите мерки за подкрепа се забавиха значително”, заяви Велев.

 

„Над 155 000 души към момента са получили подкрепа по това постановление и имат сигурно да получат още доста средства”, заяви Пламен Димитров, КНСБ.

„Дали ще постигнем целта около 300 000 лица да запазят своята заетост, предстои да видим в следващите няколко месеца. Надяваме се на запазване на заетостта. България остава уникална държава – 100% запазване на дохода на работещите”, коментира още Димитров.

„В готовност сме при необходимост мярката да бъде удължена до края на годината. Но преди това искаме да видим икономическите показатели за третото тримесечие. Ако се наложи мярката да бъде удължавана, ще бъде по-таргетирана”, каза социалният министър Деница Сачева.

БГНЕС
БГНЕС

Тя обясни, че към 25 юни общият брой на безработните е 277 160 души. За периода на извънредното положение до момента 78 568 души са намерили работа. Има нарастваща тенденция, в която повече хора намират работа, отколкото да губят. По около 2000 души на ден намират работа.

100 хиляди души искат увеличение на заплащането за нощен труд

„Изплатените средства до момента по мярката 60 на 40 са 114,7 милиона лева с тях е запазена заетостта на 150 000 души”, каза Сачева. Очаква се плащанията да продължат, като в момента заявленията са за почти 290 000 души от почти 18 000 работодатели.

С приетите промени в мярката 60/40 отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 година, с условието, че трябва да са ги декларирали като дължими. Условието е задълженията им към държавната хазна да са платени до 31 декември 2019 година. От 1 юли мярката 60/40 ще действа съвместно с две други по ОП "Развитие на човешките ресурси".

„Работодателите ще могат да кандидатстват както по мярката 60/40, така и за компенсации от 290 лева в секторите „Пътнически превоз" и „Туризъм". Общият размер на работодателите, които ползват и двете мерки, ще бъде до 80%, като от 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката „Заетост за теб", с която биха могли да наемат безработни лица за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лева, плюс осигуровките. Ако работодател кандидатства по мярката „Заетост за теб", заедно с 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице", обясни още социалният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg