Министерството на труда и социалната политика (МТСП) не подкрепя предложението на синдикатите минималното обезщетение за безработица да стане 60% от минималната заплата, което означаваше увеличение от 9 на 17 лева на ден

Това става ясно от изпратено от министър Деница Сачева становище по пакета от допълнителни мерки за справяне с кризата, които бяха внесени в Националния съвет за тристранно сътрудничество от бизнеса и синдикатите, съобщи БНР.

Основният аргумент на социалното министерство е, че определението на висок размер на обезщетението за безработица не би било стимул за лицата да бъдат активни на пазара на труда.

Безработицата мина 10% в 16 области

Социалното министерство не подкрепя и предложението минималното обезщетение за безработица да се установи на 60 на сто от осигурителния доход до края на 2020 година.

istock
istock

Според направеното предложение минималният размер на обезщетенията за безработица ще е различен за всяко лице в зависимост от осигурителният му доход, което противоречи на принципа на равнопоставеност на осигурените лица. Освен това може да достигне размер от около 85 лева на ден, който надвишава определения със закона за бюджета на ДОО за 2020 г. максимален дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 74 лева и 29 стотинки.

Сачева: Всеки трябва да плати цена за кризата

МТСП не подкрепя и предложението да се въведе допълнителен целеви отпуск до 20 дни за сметка на НОИ за майки с малки деца, възрастни и други уязвими групи работници.

istock
istock

Едно от малкото предложения, които социалното министерство подкрепя е идеята самоосигуряващите се, които са и работодатели, тоест имат наети работници, да могат да се ползват от мярката 60 на 40 по отношение на тези работници.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg