Отпуската за работещите родители щеше да бъде изключително скъпа мярка, каза пред БНТ социалният министър Деница Сачева, след като министерството се отказа от мярката за подпомагане на работещи родители, които ковид-кризата ги принуди да си останат вкъщи два месеца, за да се грижат за децата си.

Министърът обясни, че допълнителният отпуск на работещите родители би била изключително скъпа мярка, защото обхватът ще е над 700 хиляди души, което ще струва от порядъка на 300 – 350 млн. лева.

Нови помощи за безработни и фирми за 3,5 млн. лева

Сачева отбеляза, че за сметка на това са били предложени други мерки за компенсиране на хората и даде за пример възможността за кредити или програмата за родители в заетост, както и мярката за 375 лева еднократна помощ.

Въпреки че това е труден политически отговор, всеки един от нас трябва да плати цена за кризата. Тази криза е безпрецедентна, коментира социалният министър.

istock
istock

Числата свързани с безработицата са изключително динамични, отбеляза Сачева.

Мярката 60/40 ще действа до 30 септември

В началото влязохме в кризата с 201 хиляди души безработни, в момента те са 282 хиляди. Като само в края на извънредното положение – на 15 май, бяха 300 хиляди. Тоест, само за един месец те вече са 282 хиляди – непрекъснато някой груби работа, но други намират. В последните три седмици имаме устойчив ръст на тези, които намират работа.

Специално в сектор Туризъм около 26 хиляди са тези, които са загубили работата си, но в последните седмици около 8 – 9 хиляди души обратно са на работа, цитира Сачева данните за безработицата. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg