Мярката, станала известна като „60 на 40“, ще действа до 30 септември.  При необходимост ще има готовност да се изпълнява до края на годината.

По нея вече могат да се наемат и безработни, регистрирани в бюрата по труда, потвърди министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Сачева не се съгласи с твърдението, че мярката е неработеща и призна, че има и откази от страна на държавата, но те не пречат работодател да кандидатства докато не бъде одобрен, като не означава, че той трябва да кандидатства за подпомагане в срок от 3 месеца, може и за по-малко.

Три пъти повече заявления за еднократна социална помощ

Ще бъдат разширени групите на лица, на които ще се изплащат субсидии за заплати. Досега мярката беше кризисна изплащаше компенсации, сега ще говорим за субсидии за заплати. Работодателите ще могат да кандидатстват и за безработни хора, които наемат на работа, но те трябва да са регистрирани в Бюрата по труда“, обяви Сачева и добави, че предвиждат да няма два списъка и да се увеличат възможностите за различните икономически дейности.

istock
istock

Тя посочи, че някои от изискванията за подпомагане по тази мярка ще отпаднат.

„Няма да има нужда фирмите да са спрели работа, нито пък съответно служителите да бъдат в непълно работно време, но ще има необходимост от това да доказват, съответно спад в приходите. И разбира се, тези работодатели, които до момента са се възползвали, също ще могат да се възползват от продължението“.

240 000 работни места запазени с мярката 60/40 досега

По думите на министър Сачева целта е вече да не бъдат плащани компенсации, а субсидии за заетост, за което ще бъде поискана нова нотификация от Европейската комисия.

Процедурата за подаване на заявления за мярката 60/40 ще бъде същата. Друг нов момент е, че сме предвидили и текст тези лица, които са изчистили данъчните си заявления за 2019 г. и са декларирали тези за 2020 г., но все още не са ги платили, това да не бъде пречка за тях да кандидатстват и да могат да получат помощта“, обяви тя.

istock
istock

Сачева поясни още, че е предложила засега само автобусният сектор да може да комбинира мярката 60/40 със средства от ЕК и така да получи помощта да стигне до 80/20, но не е взето решение дали да бъде подпомогнат и туризмът по този начин.

Удължиха срока за кандидатстване по мярката 60/40

Стана ясно, че към вчерашна дата за еднократната помощ от 375 лв., давана за родители, които гледат децата си са кандидатствали 5798, като 2508 ще получат помощта, а на 1760 души е отказано с основният мотив, че доходът на лицата е над 610 лв., както и че получават друга социална помощ. Други 1530 заявления се разглеждат.

15 046 заявления за получаване на помощ по мярката 60/40 са постъпили общо до вчерашния ден, които обхващат 251 953 работници и служители. Изплатените до момента средства са над 66 млн. лева за 157 504 работници и служители от 10 092 предприятия и организации.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg