Президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще връчат на министъра на труда и социалната политика подписка за промени в социалното законодателство.

Исканията са подкрепени от над 100 хиляди души. 

Хората искат значително увеличаване на заплащането за нощен труд, реално отчитане на полагания извънреден труд и заплащането му, както и  времето, през което работниците са в режим на разположение на работодателите.

Подписите са събрани в рамките на проведената национална акция, организирана от синдикатите под надслов „Заедно да защитим труда си“.

Днес извънредно ще заседава и Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Как се определя категорията труд

Бизнес, синдикати и държава се събират за първи път присъствено от 13 март, когато бе въведено извънредното положение у нас заради коронавируса.

iStock
iStock

Те ще дискутират проекта на постановление, с което схемата за запазване на работните места, известна като 60 на 40, да се продължи до края на септември. 

Как да избегнем измама при работа в чужбина

Освен че ще отпаднат редица пречки пред бизнеса да продължи да я ползва или да се включи, ако до момента не го е направил, ще се даде и възможност по схемата в някои сектори да се наемат безработни.

Предлага се още компенсациите да са на базата на осигурителния доход за месец май. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg