Социалното министерство публикува за обществено обсъждане промяната, с която допълнителното заплащане за час нощен труд от началото на следващата година да е не по-малко от 1 лев.

Сега минималната ставка е 25 стотинки на отработен час за времето между 22.00 часа и 6.00 часа сутринта.

0,15 на сто от минималната заплата да е минималната ставка за положен през нощта труд, но не по-малко от един лев на час е предлаганата промяна в наредбата за формиране на трудовите възнаграждения.

В мотивите е посочено, че сегашният размер от 25 стотинки не е променян от 2007 година. От тогава до днес обаче минималната заплата е увеличена 3,4 пъти.

Колко се заплаща, ако полагаме нощен труд

Освен това по данни на Евростат за периода 2008-2019 година индексът на потребителските цени нараства с 26%, което обезценява заплащането.

iStock
iStock

През миналата година в 28% от колективните трудови договори е плащано над минимума  -между 27 стотинки и 3 лева и 80 стотинки на час.

По данни на Евростат у нас 8% от заетите полагат понякога нощен труд - това са близо 300 хиляди души, а за други 150 хиляди работещи полагането на нощен труд е обичайно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg