Над 40 хиляди подписа са събрани към момента от КНСБ в националната акция на работеща България "Заедно да защитим труда си", съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Акцията е от началото на октомври и се прави съвместно с КТ "Подкрепа".

Тя цели да се увеличи заплащането за нощен труд, сумираното изчисляване на работното време да е само за производства с непрекъсваем режим на работа, да се гарантира реалното заплащане на извънредния труд.

Ползвате ли колата и телефона си за служебни цели


Продължителната работа при специфични условия и рискове за живота и здравето на работниците влияе върху личния и семейния живот, претоварва и стресира, създава несигурност при работа и несправедливост при заплащането на извънредния и нощния труд.

Това е и една от основните причини за липсата и напускане на квалифицирана работна ръка, се посочва в съобщението.
 

iStock
iStock

Увеличават се сигналите на работници и синдикални представители, свързани с разпределението на работното време, неосигуряване на задължителните почивки, нерегламентирано полагане и прикриване на извънреден труд с "компенсации" и неговото неплащане с определеното в закона или КТД увеличение, допълват от КНСБ.

Над 50 процента от извършените нарушения във всички сектори, санкционирани от инспекцията по труда, са свързани пряко или косвено с нарушения на работното време, се посочва в съобщението.

Как да си поискаме повишение на заплатата

Според КНСБ сумираното изчисляване на работното време във всички производства и икономически сфери, даде път за прикриване на такива нарушения.

Затова допринесе промяната в правната уредба, касаеща по-свободен режим при организацията на работното време, както и тълкуванията, които се правят.

iStock
iStock

От КНСБ допълват, че се е стигнало до несъответствие и нарушение на конвенцията на МОТ за работното време, ратифицирана от България, както и на директивата за организацията на работното време.

С колко вдигат парите за нощен труд на полицаите

Позволи се работната седмица да не е до 48 ч., а до 56 ч. Удължи се и максималният период на отчитане на сумираното работно време до шест, вместо до четири месеца.

КНСБ призовава всички български граждани да подкрепят националната акция. Желаещите могат да го направят и онлайн през организираната електронна подписка, достъпна в сайта на КНСБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg