Над 58 на сто от представители на компании, участвали в проучване на нагласите на бизнеса в България в сферата на "зелена" икономика, посочват, че внедряването на зелени бизнес решения в бизнеса е от голямо значение за повишаване на конкурентоспособността на компаниите им.

В тази връзка, над 68 на сто очакват и повишено търсене на кадри за "зелени" работни места в следващите години.

Това съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/, която е участвала в инициативата на Фондация "Клийнтех България" в разпространението на въпросник за проучване на нагласите на деловите среди по темата "зелена" икономика.

Кои са 4-те високо платени и бързо развиващи се зелени професии?

Според изследването, повишава се и интересът към екологичните инвестиции.

istock
istock

75 на сто от отговорилите посочват, че инвестициите им вече са успешни или очакват да станат такива в близко бъдеще. Основните пречки за предприемането на екологични инвестиции са високите инвестиционни разходи (58 на сто) и трудността за намиране на финансиране (50 на сто) и кадри (26 на сто).

Над 54 на сто посочват, че повишаването на вътрешния капацитет в сферата на зелените бизнес решения е от голямо значение.

Компаниите разпознават и нуждата от подобряване на публичната подкрепа чрез целенасочено финансиране на зелени иновации, данъчни облекчения, гратисни периоди, кредити с преференциални лихвени проценти, разширени възможности за подкрепа на стартиращи, малки и средни предприятия от зеления сектор и програми за финансиране на модернизация на производството с кратък срок на изпълнение.

istock
istock

Проучването е част от дейностите по проект GREen Startup Support (GRESS), финансиран по програма за междурегионално сътрудничество Интеррег Европа, посочват от Агенцията.

Кризата е идеалното време за повишаване на заплатите

Целта на проекта е да бъдат разработени препоръки за подобрение на политиките за насърчаване на компаниите в реализация на инициативи и стратегии в сферата на зелената икономика.

В проучването са участвали различни по големина компании от разнообразни икономически сектори. Основните теми са били насочени към фактори и пречки за предприемане на екологични инвестиции, зелени бизнес решения, повишаване на капацитета и предложения за подобряване на публичната подкрепа в сферата на зелената икономика.

Сътрудничеството между Агенцията и Фондация "Клийнтех България" ще продължи с определяне и осъществяване на мерки за насърчаване на зелени иновации и повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg