Пандемията разкъса печалбите на компаниите, поради което сега може би е идеалното време за повишаване заплащането на служителите, пише Financial Times.
 
Тази логика може да изглежда изкривена. Авиокомпании и вериги за сандвичи по сходен начин предупреждават за по-нататъшни съкращения, заплатите на безброй работници бяха намалени от работодателите, стремящи се да спестят пари, а правителствата трябва да плащат на предприятията, за да запазят персонала.
 
Но за компаниите, които се стабилизираха достатъчно, за да планират бъдещето след Covid-19, кризата създаде както императив, така и възможност за преразглеждане на цената на труда в техните бизнес модели.
 
Това са предимно големи мултинационални компании, чиито лидери прекараха последните няколко години, изграждайки нов консенсус, че капиталистите имат отговорности към повече заинтересовани страни, отколкото само към акционерите.

Това най-вече са хората, които се ангажираха да „изграждат по-добре“. Техните корпоративни акаунти в Instagram вероятно излъчват обещания да направят повече за справяне със системните расови неравенства след смъртта на Джордж Флойд.
 
Но каква по-добра система трябва да се опитат да изградят? С по-трудното постигане на растеж - независимо дали на развиващите се пазари или на премиум продукти - отговорът трябва да включва по-широка и по-стабилна средна класа.

istock
istock


Когато Хенри Форд е удвоил заплатите през 1914 г., той може би е бил мотивиран повече от намаляване на скъпото текучество при персонала, отколкото от това работниците да могат да си позволят автомобилите от модела T на компанията му. И все пак отдавна е ясно, че плащането на достатъчна заплата може да помогне на бизнеса да се конкурира и да просперира в икономиките, движени от потребителското търсене.
 
Стратегията на Форд се завръща отново на мода, тъй като все повече компании стигат до заключението, че по-високите заплати се отплащат чрез по-ниско текучество на персонала, подобрена ангажираност и повече потребители с пари, които да харчат.

Главният изпълнителен директор на Aetna Марк Бертолини повиши заплатите на най-ниско платения си персонал, когато разбра, че работниците не могат да си позволят застрахователните полици, които продават на клиентите. Шефът на PayPal Дан Шулмън ревизира заплатите и бонусите, след като научи, че две трети от служителите му от началното ниво не могат да свържат двата края.
 
Работодатели като Amazon и Walmart също увеличиха началните заплати без обратна реакция от инвеститорите. „Единственото устойчиво сравнително предимство, което една компания има, е дълбочината на таланта, който може да привлече и запази“, казва Шулмън.
 
Това е вярно отдавна. Онова, което се промени, е, че коронавирусът засили фокуса върху това колко малко плащат някои компании. Вредните за търговските марки протести, политическият натиск и нарастващото внимание на инвеститорите към „социалните“ фактори променят съотношението риск/възнаграждение относно ниското заплащане. от потребителското търсене.

istock
istock

Британската компания за търговия с модни стоки Boohoo игнорира твърдения, че използва доставчици, които плащат на работниците по едва 3,50 паунда на час. Но цената на акциите й потъна, след като тя беше обвинена в набавяне на дрехи от претъпкани фабрики, за които се подозира, че подхранват разпространението на коронавируса.
 
„Когато започнете да говорите за заплата, хората почват да изпитват неудобство“, казва Мартин Уитъкър, главен изпълнителен директор на Just Capital, която наблюдава влиянието на компаниите върху обществото. Но пандемията създаде възможност за по-смели действия.
 
„Ако съм интелигентен изпълнителен директор, който гледа какво ще е оставил след 20 години, мисля, че сегашният момент е веднъж на поколение”, казва той. Тъй като все повече инвеститори подкрепят по-дългосрочното мислене, „има всичко необходимо за бордовете и изпълнителните директори да мислят различно за заплатите“.

Колко хора работят на минимална заплата

Както казва Джеймс Маньика, председател на McKinsey Global Institute, много изследвания показват, че инвестициите в персонала на компаниите се изплащат. Предизвикателството е, че възвръщаемостта не е моментална.
 
Уникална характеристика на 2020 г. е, че инвеститорите гледат отвъд печалбите през следващото тримесечие. Бизнесът бе толкова разрушен, че акцентът е върху това как една компания може да съществува след година или две. Това, отбелязва Маньика, „създава интересен момент за рестарт“.
 
Бордовете трябва да го използват: да идентифицират местата, където плащат по-малко от екзистенц минимума, и да обяснят на инвеститорите защо възнамеряват да инвестират в служителите, които компаниите обичат да наричат ​​най-големия си актив.
 

istock
istock

Новата спешност около расовата диверсификация и приобщаване изостря императива. Един ясен начин, по който работодателите могат да подобрят състоянието и потребителската сила на малцинствените общности, е чрез повишаване на заплатите за по-ниско платените работни места, където те остават свръхпредставени.
 
„Не можете да провеждате разговор за расовата справедливост без икономическа такава“, отбелязва Уитъкър, посочвайки изследване на Just Capital, което установява, че топ приоритетът на компаниите относно черните американци е да им плащат екзистенц минимума.
 
Заплатите, очевидно, не са единственото решение. Компаниите трябва също така да вземат предвид разходите за здравеопазване, транспорт и грижи за деца, както и ролята, която обучението може да играе, изтъква Маньика. Но заплащането е в непосредствения контрол на компаниите.

След десетилетие, през което минималната заплата в САЩ не помръдна, те не трябва да очакват правителството да разреши този проблем.
 
Бизнесът се нуждае от растяща, процъфтяваща и разнообразна средна класа. Но твърде много изпълнителни директори, които претендират, че се стремят към нещо по-добро, все още плащат заплати, директно или във веригите им за доставки, които не дават възможност за такава средна класа.
 

istock
istock

С нарастването на натиска за повече прозрачност относно справедливото заплащане, главните изпълнителни директори трябва да се запитат дали все още плащат заплати, които трудно биха защитили пред обществото.

Ако се нуждаят от друг стимул, те могат да се замислят, че повишаването на най-ниските заплати ще направи собствените им възнаграждения да изглеждат като по-малко астрономически множител на средната заплата на работниците.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg