Близо 7000 безработни с ниска квалификация или без такава от 115 населени места ще могат да се възползват от обучения и стажове за безработни по ключови компетентности за най-търсените професии на трудовия пазар.

Те ще бъдат организирани от бизнеса и синдикатите, а финансирането на проектите ще се осъществи с европейски средства. предаде БНР.

Приоритетно в обученията, които ще организират представителните работодателски и синдикални организации, ще участват безработни до 29 г., над 50-годишна възраст, както и хора с увреждания.

Все повече безработни намират работа


Към тях ще се прилага комплексен подход, включващ последователно предоставяне на обучения, стажуване и временна заетост за част от обучените за период най-малко 3 месеца.

istock
istock

Професиите, по които се организират обученията, са за готвачи, хлебари, сладкари, продавач-консултанти, офис-експерти, сътрудници, козметици и др. професии, за които е преценено, че има недостиг на кадри или няма достатъчно квалифицирани работници. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg