Около 700 000 души в нужда в близо 300 населени места в България са били подпомогнати от Фонд "Обединени срещу COVID-19" за месец и половина, съобщиха от организацията.

За периода са събрани, разпределени, а в голямата си част и усвоени 1 006 475 лв., дарени от 44 компании, фондации и физически лица. Фондът е приключил дейността си на 31 май.

От организацията отчитат, че за периода са проведени два кръга за набиране на проекти за финансиране.

Дават по 250 лв. на семейства с деца записани в 8 клас

Постъпили са 693 кандидатури - 303 от неправителствени организации, 110 от общини и от 100 читалища, 55 болници и 26 други лечебни заведения. Най-активни са били кандидатите от малки градове.

istock
istock

Отпуснатата максимална сума за един проект е 10 000 лв. С тези пари се осигуряват медицинска апаратура, оборудване и защитни средства, необходими за обслужване на пациенти с коронавирус, а също така хранителни продукти, лекарства и защитни средства за самотни възрастни хора, болни, деца, безработни, бедни и други уязвими групи.

Фонд "Обединени срещу COVID-19" беше създаден на 9 април по инициатива на Български дарителски форум, фондация "Америка за България", посолството на САЩ и Американската търговска камара в България, за да подкрепи местни общности в страната, пострадали от кризата с коронавируса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg