Най-евтиното отопление тази зима ще е с дърва, въглища и термопомпа. Това сочат данните от изследване на „Активни потребители".

За двустайно жилище от 70 кв. метра за отоплителния сезон си пригответе: за отопление с термопомпа - 394 лева, а с дърва – 446 лева. Ако се греете на въглища, сметката в края на сезона ще е 500 лева, сочат данните от проучването, поръчано на „Софийска енергийна агенция“.

Все повече домакинства се топлят с климатици през зимата. За 70 квадрата сметката ще е 630 лева, сочат данните на „Активни потребители”.

Ако използвате котле с пелети, пригответе 865 лева за целия отоплителен сезон. Централното парно ще струва 705 лева за средно голям апартамент. То е предпочитано в големите градове, като само в София абонатите на „Топлофикация” са над 440 000.

Газификацията у нас все още не е достатъчно развита и този тип отопление се използва от не повече от 3 процента от населението. Сметката за синьо гориво ще е 683 лева в края на сезона, показват изчисленията.

Отоплението с ток е най-скъпо. За 70 квадратни метра са необходими поне 1574 лева за цялата зима. Ако сте решили да се греете с пропан-бутан, ще трябва да се бръкнете с 900 лева, а с газьол – 1729 лева.

Хората плащат по-малки суми за топло, ако ползват въглища и дърва. Затова и мнозина минаха на този вариант дори в апартаменти. По-изгодният вариант са дървата, но и въглищата също са част от този вид отопление. Този вид топло има своите недостатъци като трудно пренасяне и съхранение, но най-вече негатив е замърсяването на околната среда. 

В същото време термопомпите са нов вид отопление, все още не много разпространен у нас, но с голямо бъдеще, категоричен е шефът на „Активни потребители” Богомил Николов, цитиран от Nbox. По думите му българите още не са се обърнали към него, защото първоначалната инвестиция е доста голяма и повечето хора не могат да си я позволят. Закупуването на термопомпа за средно голям апартамент струва около 20 000 лева.

Експертите съветват да инвестирате в добра изолация и да смените дограмата в дома си, ако не сте го направили скоро. Само това може да ви спести 30% от сметката за топло.

Най-голямата грешка, която може да направи човек с жилище с централно отопление е да изключи цялото си парно. В този случай се плащат на месец през зимата минимум 50 лв. за сградната инсталация. Добре е да се включат поне половината от наличните радиатори.

По този начин ще плащате не по 50, а по 80–100 лв. месечно за двустайно жилище, но няма да ви се налага да включвате допълнителни електроуреди.

Експертите съветват още радиаторите на парното да не се използват като простор за сушене на пране. Ако сложите дрехи отгоре или върху главата на термовентила, уредът ще отчита значително повече за времето, в което радиаторът е покрит с дрехи. В същото това време той няма да има пълен капацитет за отопление на помещението, категорични са експертите.