Близо 90 процента от свободните средства на българите се намират в банките под формата на депозити, а останалите 10 на сто от активите им са разпределени между пенсионните фондове, акциите и другите видове финансови инструменти.

В същото време към края на миналата година в Европа хората държат под 30 процента от парите си в депозити. Около 35 процента от вложенията са в пенсионни и застрахователни фондове, а останалата част от спестяванията европейците са насочили към капиталовите пазари.

Това показват данните от анализ на Pioneer Investments за разпределението на личните финанси на база на данни от проучване на Cap Gemini и Merrill Lynch, които УниКредит Булбанк оповести.

Според анализа богатите европейци все повече ще залагат на акциите в портфейла си и прогнозите на експертите са, че до края на годината 35 на сто от активите им ще бъдат инвестирани в този финансов инструмент. За сравнение към края на 2010 г. средният процент на акциите във финансовите активи на богатите европейци е бил 28 процента.

Анализаторите на Pioneer Investments очакват вложенията в облигации да се увеличат от 30 на сто през миналата година до 31 процента през 2011 г. Богатите ще намалят дела на активите си в недвижими имоти с един процентен пункт до 14 процента през тази година.

Диверсификацията на портфейла е най-доброто решение за всеки един човек, тъй като този начин на инвестиране и спестяване се е доказал във времето, коментира Питър Симчак, член на Управителния съвет на Pioneer Asset Management. Според Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investments, един от най-добрите начини за диверсификация на портфейла и намаляване на риска са инвестициите във взаимни фондове.

Сред характеристиките на колективните инвестиционни схеми са професионалното управление, достъпът до първокласни ценни книжа с малко средства, както и възможността за по-добра доходност от банковите депозити в дългосрочен план, обяснява Явор Ачев.

При липса на кристална топка най-доброто решение е диверсификация на портфейла, съветват специалистите. Недвижимите имоти са специален клас активи. Колкото си по-богат, толкова по-малка част са те от твоя портфейл. Те могат да бъдат както стабилни, така и рискови, посочват експертите.

Рискът може да бъде увеличен или намален, но не може да бъде избегнат, посочват още от Pioneer Investments. Всеки диверсифициран портфейл може да се понижава понякога, но само висококачественият портфейл ще се възстанови, посочват експертите.