Богатството на българските домакинства за миналата година достига 140 млрд. лв., сочат данните от доклад на „Индъстри Уоч”, който включва както имотното, така и финансовото състояние на българите. Спрямо 2008 г. то е намаляло с 36 млрд. лв.

Основната причина за това е продължаващият спад на цените на имотите.

По думите на управителя на „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов жилищното богатство на домакинствата пада именно заради поевтиняването на жилищата, които притежават. Имотното състояние на българите се оценява на 104 млрд. лв.

Проблемът на България не е, че българите спестяват по-малко и оттам има по-малко ресурс за бизнеса и за инвестиции, а че чужденците преосмислиха желанието си да поемат риск и да влагат парите си в нашата икономика, коментира експертът.

Междувременно от Агенцията по заетостта съобщиха, че за първи път от 15 месеца насам се наблюдава спад в броя на безработните. През месец март равнището на безработицата е 10,14 процента.

Данните сочат, че през януари без работа са били 9,9 процента от населението на страната ни, а през февруари – 10,27 процента. През третия месец на годината в бюрата по труда са регистрирани 376 607 безработни лица, като броят им намалява с 4637 спрямо предходния месец.