Цените на плодовете и зеленчуците тръгнаха нагоре, това сочат седмичните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Оранжерийните домати поскъпнаха с 15% и се търгуват по 1,46 лв./кг. Цената на градинските също нарасна с 11,5 на сто и достигайки до 1,07 лв. за килограм. Българските оранжерийни краставици се продават средно за 1,08 лв. за килограм, което е увеличение от 3,8%. По данни на комисията през изминалата седмица картофите са се тъгували по 0,63 лв. за килограм на едро, а зелените чушки за 0,86 лв./кг. Увеличение се отчита и в цената на патладжана, като тя достига 0,80 лв./кг, или с 8,1 на сто повече. От зеленчуците намаление се отчита само при червените чушки, който през последната седмица са се търгували за 0,93 лв./кг, или с 5,1% по-евтино.

При плодовете ябълките са поскъпнали с 3,2 на сто и се продават средно по 0,98 лв./кг, докато цената на гроздето е паднала с 2,5% до 1,17 лв. за килограм. Крушите се продавали средно по 1,60 лв./кг.

Кравето сирене се е търгувало средно по 5,38 лв. за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ - по 9,60 лв./кг. А олиото се е продавало за 2,02 лева за литър. Цената на каймата се запазва 4,70 лв./кг, пилешкото замразено месо се е търгувало по 3,77 лв./кг на едро. Захарта се е продавала по 1,56 лв./кг. Брашното тип „500“ се е търгувало по 0,80 лв./кг.

Яйцата са поскъпнали леко - с една стотинка, и са се продавали 0,18 лв. за брой на едро. Цената на зрелия фасул е била 3,20 лв./кг.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи през тази седмица с 2,51 на сто до 1,303 пункта. Индексът достигна най-ниското си засега ниво за 2016 година в първите дни на юли - 1,252 пункта, а в началото на септември беше 1,258 пункта. Миналата година ИТЦ се понижи най-много до 1,236 пункта, също през юли.