4,1% е била доходността от универсалните пенсионни фондове (УПФ) през миналата година, в които задължително се осигуряват работещите в най-масовата трета категория труд.

Това показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). В сравнение с 2015 г. средната номинална доходност през 2016 г. се е увеличила повече от два пъти, тъй като доходността тогава е възлизала на 1,47%.

Професионалните пенсионни фондове, в които се осигуряват работещите в първа и втора категория труд, изпращат 2016 г. със средна претеглена номинална доходност от 4,48 на сто. Доброволните фондове, които формират т.нар.

трети стълб на пенсионната система, отчитат доходност от 5,23%

За сравнение, през 2015 г. доходността на двата вида фондове е била съответно 1,78 на сто и 1,68%.

Според данните на регулатора за разлика от 2015 г. през миналата година сред универсалните фондове няма дружество, което да регистрира отрицателна доходност.

Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване уточни за „Монитор“, че пенсионните дружества имат добре диверсифицирани портфейли, което е допринесло за двойния скок на доходността.

Абаджиев обясни, че се очаква резултатите от прегледа на активите на пенсионните дружества, които трябва да бъдат оповестени в началото на февруари, да бъдат положителни. Разбира се, може да има и някои препоръки, но особени недостатъци няма да бъдат установени, допълни той. Поради тази причина председателят на асоциацията бе категоричен, че през 2017 г.

тенденцията за повишаване на доходността ще се запази

Според експерти падането на лихвените проценти до рекордно ниски стойности също е сред основните причини за скока в доходността. Ефектът обаче се възприема по-скоро като еднократен и дори е надскочил очакванията, заради което от сектора не залагат на това лихвите да продължат да вървят надолу.

По-скоро облагодетелстващият фактор би бил ръст в цените на акциите, тъй като една част от инвестициите на фондовете са в активи с нефиксирана доходност, различни от облигации.

Никола Абаджиев каза още, че положителната страна на допълнителното пенсионно осигуряване трябва най-сериозно да се осъзнае от младите хора. Според него дори е нужно пенсионните дружества да засилят своята образователна активност към младите хора „още на училищната скамейка“.

Според Абаджиев от 2000 г. до сега над 1 млрд. лв. са изплатили пенсионноосигурителните дружества в периода от 2002 г. до 2015 г.

Вижте още: 

Малките жилища с по-голяма доходност от големите 

За 12 години универсалните пенсионни фондове с 1.46% доходност