Седмица след като Столичната община въведе зелена зона в районите "Лозенец" и "Средец" и ново работно време за платеното паркиране, от Центъра за градска мобилност отчетоха увеличение на глобените граждани, съобщи Дарик радио, позовавайки се на ръководителя на дирекция "Паркиране и мобилност" Румяна Милова.

От 1 октомври в почивните дни синята зона работи от 8.30 до 18 часа, а не до 14 ч., както преди. Според Милова само за първата събота след въвеждането на новото правило санкциите за неправилно паркиране са се удвоили.

"Доста граждани се оказа, че са неподготвени", коментира тя.

Пред "Фокус" Милова съобщи и какви са приходите от платеното паркиране в зелената и синята зона от началото на годината до 31 август. В сметката на дружеството в този период са влезли 8 768 413.40 лв. Сумата включва и приходите от локалното платено паркиране.

След разширяване на зелената зона от 1 октомври с още 4724 места се очаква годишните приходи на ЦГМ да се увеличат с нови 4 630 937 лв.

Инвестициите, които е вложил центърът за маркировка и сигнализация на новите паркоместа, възлизат на 2 538 077 лв., каза Милова. Така излиза, че боята и табелите струват по около 540 лв. за място.

"Още в първите дни се видя разликата и тя определено е в полза на реда. Имаме и сигнали от недоволни граждани, към които също се отнасяме внимателно. Всеки има право да изрази мнение, но факт е, че с въвеждане на зелена зона в тези части на районите "Лозенец" и "Средец" тротоарите са освободени от автомобили, а улиците станаха проходими", похвали се Милова.

В дружеството се получавали и предложения за промени в схемите за паркиране. Тези, които са добре мотивирани и законосъобразни, вече били одобрени от Постоянната комисия по организация и безопасност на движението.

Има и още искания за въвеждане на почасово платено паркиране. Новите предложения са за "Оборище", "Възраждане", "Горен Лозенец", кв. "Крива река" в "Красно село" и др.

Последното разширение на зелената зона също беше по искане на граждани, макар че предизвика и протести.