Почивката в Гърция ще ни излезе по-скъпо догодина. Причината е, че от 1 януари 2017 г. се вдигат акцизи и данъци, които ще повишат цените на редица стоки в южната ни съседка. Литър бензин поскъпва с 3 евроцента, а дизелът – с 8 евроцента. С десет евроцента се увеличава цената на природния газ, изчисляват местните издания.

С близо 25 на сто по-скъпо ще струва и кутия цигари, тъй като от 1 януари влиза в сила специалният данък върху потреблението на тютюневите изделия. Заради него килограм тютюн става 170 евро при досегашните 156,70 евро.

По-високият данък ще се отрази и на цената на кафето в Гърция. До 10 евроцента повече ще платите, ако си поръчате чаша от напитката в заведение.

Увеличава се и специалният данък за консумация на бира, а отпада намалението от 50% на данъка върху алкохолните напитки в южните гръцки острови като Сирос, Тасос, Андрос, Тинос.

Специална такса се въвежда за стационарните телефони. Тя ще е в размер на 5 на сто.

Засега няма промяна на цените на пакетите за почивка в Гърция както за Великден, така и за летния сезон, коментира за „Труд” Калин Драганов, член на Асоциацията на българския туроператори и туристически агенти.

Тепърва ще се види как новите акции и данъци ще се отразят на цените в ресторантите, допълни той. В нашата агенция отчитаме двойно увеличение на българите, които вече са направили ранни резервации за почивка в Гърция, каза още Драганов.

Поскъпване на нощувките в хотелите ще има, но чак от януари 2018 г. Тогава ще влезе в сила данък от 1 евро за нощ за нощувки в тризвезден хотел, 2 евро в четиризвездните хотели и 3 евро в петзвездните.