Повече от 6 милиона лева на час са изхарчили българите около коледните празници, показват предварителните данни на НАП. Очакванията са тази година да отделим повече от семейния бюджет за празнуване и пазаруване от миналата година. Българите масово ще посрещнат Новата година у дома

Поне 80 % ще празнуват вкъщи, пред телевизора, без да пътуват.  Едва 720 000 българи ще пътуват в страната и в чужбина, за да посрещнат Новата година. По-голямата част от тях – 560 000  са избрали да изкарат празничните дни в родните курорти, семейни къщи или просто на гости при роднини и приятели. Едва 160 0000 ще посрещнат 2015-та зад граница. Най-много от тях почиват в курортите на съседките ни - Гърция, Турция, Сърбия и Македония, съобщи Нова тв.  

Хотелите и механите в Банско вече са готови за Новогодишната нощ. Цената на празничната вечеря започва от 70 лева в традиционните бански кръчми до няколко стотин в по-луксозните хотели. Някои залагат на българската национална кухня, а други – на по-екзотични ястия. Купонът също ще е разнообразен. 

Вече са препълнени и хотелите в спа курортите, хижите в планините и къщите за гости. Почивката в тях струва около 300 лева. „Пакетите за вътрешността на страната за посрещане на Нова година са с две и три нощувки  най-често  включват нощувки, със съответен брой закуски и празнична новогодишна вечеря, както и спа услуги”, обясни Свидна Динева, управител на туристическа фирма. Малко повече ще платят българите, които ще посрещнат 2015 година в някоя от съседните държави. Екзотиката в пътуванията обаче може да ни струва и 5000 – 6000 лева.  

Около 5 000 българи ще ползват чартърни самолетни полети - до Дубай, Тайланд, остров Мавриций, Индонезия, Карибския басейн и до други дестинации, в които туристите могат да се наслаждават на слънчеви лъчи и топло време. Все повече млади хора ще отброят последните секунди на годината сред фойерверките над някои от големите европейски площади. 

Ако сме решили, да празнуваме в някой от родните курорти, ще трябва да заделим средно по 265 лева. Пътуването в чужбина ще струва на човек около 575 лева. Равносметката - очакванията са след новогодишните пътувания и пазарувания да изхарчим повече от миналата година, когато сме изпразнили джобовете с около 4 милиарда лева.