Данните на БНБ за първата половина на годината показват, че на тримесечна база депозитите до 10 000 лева намаляват. Ако и през следващите месеци тенденцията остане, това ще бъде признак, че кризата започва да изчерпва спестяванията на домакинствата.
 
"Условията, които налага кризата, принуждават хората, които са загубили или са намалили своите доходи, да прибягнат към спестявания. В случай на нужда със сигурност ще прибегнем към тях. Все пак това са спестявания и за такива цели", коментира финансовият анализатор Иван Стойков, пред БНР.
 
По-големите депозити също намаляват, но средствата от тях изтичат в инвестиции в недвижими имоти, каза още Стайков: "Това са хора с по-дълги спестявания, с по-високи доходи и с по-големи като цяло възможности и отливът, който се реализира на такъв размер депозити, една много голяма част от него отива на имотния пазар".
 
Годишна инфлация от 3% и най-големи ръстове при хранителните стоки, отчете Националната статистика. Върху храните се натрупва поскъпването на електроенергията и на горивата. Цените на бензина и дизела са най-високи от началото на пандемията:

Как най-лесно мога да спестявам пари – няколко прости трика

"Ако действително повишението при тях е над нормалното, то очакваме също и влияние върху основните хранителни стоки, което е фактически основното перо на българските домакинства. От порядъка на 30-31-32 процента са разходите за храна" - коментира за БНР икономистът на КНСБ Любен Томев.
 

istock
istock

Според него, нивата на инфлацията ще се ограничат до 3-4 процента, но тежката криза, която предстои заради пандемията, налага актуализация на доходите на домакинствата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg