Ако пестите пари за бъдещето си, по един или друг начин трябва да се подготвите да загубите част от тях, пише The New York Times.
Изглежда, че това е изводът от обърнатия нагоре с краката днешен свят на финансовите пазари. Комбинацията от висока инфлация, силен икономически растеж и изключително ниски лихви означават, че "реалните" лихви - това, което печелите след инфлацията - са по-ниски от когато и да било досега в историята.

Ситуацията се дължи на излишък на спестявания по света и опитите на Федералния резерв да възстановят икономиката. И означава, че спестителите нямат особено добър избор. Може да инвестирате в сигурни активи и да приемете високата вероятност, че ще получите по-малко обратно, в обща покупателна способност. Или да инвестират в рискови активи, в които има значителен риск да загубите пари, ако настроенията на пазарите се обърнат.

По-високата от лихвите инфлация е добра новина в някои определени ситуации: ако можете да вземете кредит при фиксирана лихва, например, и го използвате за инвестиция - дали ще е жилище, земеделска земя или оборудване за бизнеса.

Но какви са възможностите ви, ако не сте в такава позиция, а пестите пари за първоначална вноска за жилище, което планирате да купите след пет години. Или пък за образованието на детето ви.

Може да продължите да държите пари кеш или в депозит. Лихвите обаче са много близо до нулата и се очаква да се запазят такива и в бъдеще. Междувременно инфлацията е далеч по-висока, макар и да се очаква ръстът скоро да спре.

Може да купите държавни облигации на най-голямата икономика в света с падеж след пет години. Годишната доходност обаче е едва 0,77%. И ако годишната инфлация е по-висока от този процент, то спестените ви пари ще намаляват. Може да купите Treasury Inflation Protected Security - правителствена облигация, индексирана с инфлацията. Колко е петгодишната доходност на TIPS? Отрицателни 1,83%. Ако инфлацията е 3% годишно, инвестицията ви ще носи 3% минус 1,83%, или 1,17%. В замяна на защитата срещу висока инфлация, ще трябва да приемете почти 2% загуба на покупателната способност на спестяванията ви годишно.

Може да сте малко по-рисково настроен - и да инвестирате в корпоративни облигации. Но това добавя риска, че в даден момент компанията може да не успее да покрие задълженията си към кредиторите. Доходността тук също не е привлекателна и едвам следва очакваната инфлация. Индекс на BBB- корпоративни облигации носи 2,19%.

istock
istock

Пазарът на акциите и други рискови активи предлагат потенциално по-висока възвръщаемост и до някаква степен защита от инфлация. Корпоративните печалби, които са в основата на оценките, растат. Но тази инвестиция идва с опасността от разпродажби, което може да бъде толерирано от хора с дълъг инвестиционен хоризонт, но има потенциала да се окаже проблематично за тези, които ще се нуждаят по-скоро от парите си.

Как и къде да инвестираме спестяванията си в криза

Инфлацията остава далеч по върховете, достигнати в САЩ от средата на 70-те до началото на 80-те години. Но по онова време и лихвите са били далеч по-високи - за разлика от днес, когато цените на потребителските стоки растат, а доходността намалява.

В тази среда хората, чиято работа е да анализират и предлагат стратегии за инвестиране в облигации, с малко възможности. "Трудно е дадеш аргумент за инвестиции във фиксиран доход при тези нива", признава Роб Дейли, директор в Glenmede Investment Managment. Затова той предлага на инвеститорите да държат по-голяма част от портфолиото си в кеш. Да, лихва няма да има, но парите ще са готови да бъдат инвестирани в по-рискови и дългосрочни инвестции, когато условията се подобрят.

istock
istock

Рик Райдър, главен инвестиционен директор в BlackRock, препоръчва инвеститорите да изградят портфолио от акции и кеш. "Това е един от тези период, в които фундаментът е напълно отделен от реалността".

Федералният резерв, освен че държи краткосрочните лихви ниски, купува по $120 млрд. ценни книжа месечно и тепърва започва да говори за планове за намаление на програмата за количествено улеснение. Което пък държи доходността ниска.

В същото време американците акумулираха трилиони допълнителни спестявания по време на пандемията, които търсят къде да инвестират, което движи цените на активите нагоре, а очакваната възвръщаемост надолу. Цените на жилищата, (меме) акциите и криптовалутите са стратосферични.
Освен пандемията, за ръста на спестяванията роля имат и демографските тенденции - застаряването на населението. Това дава и обяснение защо в големите икономики лихвите остават ниски - в Европа, САЩ и Япония най-вече.

istock
istock

С други думи, политиката на Фед и уникалните икономически условия на пандемията са основните фактори, които държат лихвите екстремно ниски и през лятото на 2021 г. Но не помага, че те идват в ера, в която светът иска да пести - и това няма да се промени скоро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg