Очаква се повишаване на цените на нощувките с 50% през 2016 г., прогнозират от българското представителство на резервационна система за туроператори, цитирани от БНР.

Като причина за тази прогноза се посочва постоянният ръст на международния туризъм, което води до повишаване търсенето на хотелско настаняване.

Поскъпването на нощувките в България няма да се усети толкова драстично, но още в началото на годината големите хотелиерски вериги у нас са увеличили цените си. 

Тази тенденция ще продължи с плавни темпове до есента, предвиждат от фирмата, водещ доставчик на хотелско настаняване за туристически агенции и туроператори.

От своя страна министърът на турзима Николина Ангелкова изрази надежда, че тази година ще бъде по-успешна за българския туризъм в сравнение с миналата година. Основание за това са всички данни от водещи туроператори, както и заявените полети.

„Очакванията за летния сезон са доста оптимистични, не само от Русия, който е изключително важен и стратегически пазар за нас”, посочи Ангелкова.

„Конкретните мерки, които предприехме още миналата година и продължаваме да предприемаме – предстои ни кръгла маса на 25 февруари в Москва, заедно с председателя на Руската агенция по туризъм. Големите руски туроператори прогнозират повече от 30% ръст за България за лятото. Договорихме и ръст на полетите за летищата Варна и Бургас от 35% за 2016 г.”, обясни тя.

По думите й се очаква и ръст на туристите от Германия, Великобритания и Полша.

„Доказателство за това са вече заявените полети за летищата Варна и Бургас – ръст от 53%, от Русия за момента ръстът на заявените полети е 15%, от Англия ръстът е 6%. Всичко това ни дава основания да вярваме, че ще имаме един успешен сезон”, каза министърът.