Клишето твърди, че има само едно неизбежно нещо - плащането на данъците. Е, има и второ, също толкова неизбежно - пазаруването.

Задавали ли сте си някога въпроса “Защо пазаруваме”? Сигурно можете да измислите безброй различни отговори, но едно нещо ще изпъкне над всичко друго - нуждата.

Без значение дали става за необходимост от това да се купят всекидневните стоки за хапване или нуждата да си вземеш някой продукт, само защото е по-нов и по-добър. Или просто защото имаш нужда от почивка от хаоса, а пазаруването я осигурява. Та дори и простото зяпане по витрините говори за нужда - да “напълниш очите” или пък да изпразниш главата от някакъв проблем.

Факт е, че хората обичат да пазаруват. И то толкова много, че дори са склонни да търпят хаоса по Коледа или Великден. Магазините умело използват тази нагласа. Промоциите на различните вериги магазини стартират в различни дни от седмицата, но актуалните брошури със специалните оферти се разпространяват по-рано. Така, че клиентът да може да ги разгледа, да реши какво иска и после да отиде да пазарува с цел.

Всъщност, разглеждането на листовки и пазаруването на нещата от тях, които са на специални цени, е отлична комбинация. От една страна, се задоволява нуждата от пазаруване, от друга - хората се чувстват щастливи, защото са спестили пари.

Дисциплина на пазаруване

Доброто настроение обаче е заразно и така в кошницата се озовават и неща, които не са толкова нужни или чиито цени не са намалени. Затова трябва да се спазва и дисциплина на пазаруване. В нея има няколко основни правила.

Първото е, че колкото по-малко е една опаковка, толкова е по-скъпа. Съответно семейните опаковки са по-големи, и по-евтини.

Вторият принцип е да си правите списък за пазаруване. Звучи старомодно, обаче работи. По-концентрирани сте в това, което търсите и не позволявате на погледа си да се отклонява толкова много. А и списъкът не е задължително да бъде на хартия - винаги може да го направите като бележка на телефона си.

Говорейки за разсейване на погледа, задължително е да не пазарувате гладни. Защото очите и мозъкът са по-гладни от стомаха. И съответно вземате неща, от които имате съмнителна нужда.

Четвъртото правило е да сравнявате цените. Това вече е много по-лесно - има сайтове като Kimbino, където предварително може да прегледате листовките с продуктите, които ви интересуват, да сравните цените и да изберете най-евтиното.

И като стана въпрос за евтино - винаги гледайте ниските рафтове. Повечето хора не го правят, но там принципно се разполагат стоки, които са с по-ниска цена.