Лихвите по спестяванията в банките паднаха до рекордно ниски равнища. През октомври средният доход по влогове на граждани е бил около 2.5%, показват данните на БНБ, публикувани вчера. Още по-ниски са процентите за фирмените депозити - около 1.1% за суми в евро и 1.5% за суми в левове. 

Причината е, че бизнесът и домакинствата продължават да складират все повече пари в банките, а в същото време кандидатите за заеми са много малко. Тази година има ръст на депозитите от 5 млрд. лева.

Но все по-неатрактивните лихви може да очертаят нова тенденция - на отлив на спестяванията от банките в търсене на по-доходоносни възможности, например покупка на имот или инвестиране в бизнес начинание. Това прогнозират все повече анализатори. В същото време в бюджет 2015 е заложено увеличаване на ставката на данъка върху лихвите по всички влогове от 8% на 10%, което също ще окаже влияние на поведението на спестителите.

"Лихвите се сриват навсякъде заради заливането на банките с финансов ресурс, който се замразява, без да се използва за кредитиране", коментира финансовият анализатор Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) пред БНР. "Ръстът в спестяванията и замръзналото кредитиране се превръщат в бреме за самите институции. На практика увеличаването на привлечените средства ги принуждава да свалят лихвите, за да снижат разходите си. 

Кризата с КТБ също се оказва фактор. След броени дни Фондът за гарантиране на влоговете ще започне да изплаща блокираните половин година средства на фирми и граждани - около 3.7 млрд. лева, и голяма част от тях ще се превърнат в нови депозити в банките. Това допълнително ще натисне лихвите надолу. 

Понижението на лихвите по депозити всъщност върви от 2011 г., но напоследък е с нарастваща скорост. КТБ бе последната банка, която до пролетта привличаше спестявания с високи лихви. Но малко преди да започне атаката срещу нея, тя също започна да сваля доходността. 

"Първо КТБ имаше доста по-високи от пазарните лихви по депозитите, после приземяването им от страна на квесторите е повлияло на октомврийската статистика", обясни пред "Сега" Десислава Николова. Тя припомни, че падането на лихвите е европейски тренд и това се отразява и у нас. 

Въпреки драматичните събития на банковия фронт през лятото, вложенията, които фирми и граждани поверяват на банките, продължават да растат. Но вече се оформя все по-отчетливо друга тенденция - спестяванията се насочват към по-доходоносни инвестиции - например в жилища, бизнес начинания, фондове, застраховки и др. Имотният пазар в момента е достигнал дъното си и цените са много изгодни за купувачите, единодушни са брокерите и анализаторите в този бранш. 

Вниманието на хората със свободни пари вече се насочва към имотите, отчетоха вчера от Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ) в анализ на състоянието на жилищния пазар. "Сега доходността от наемите е 6 - 6.5% и дори с приспадането на разходи по поддръжката и други "тежести" тя ще е между 4.5 и 5%", коментира Ирена Перфанова от сдружението. 

Предстоящото изплащане на гарантираните депозити в КТБ вече е предизвикало засилено търсене на апартаменти и в средния клас - и с цел инвестиция, и за живеене.
Според наблюдателите на пазара доходността от вложение в имот е два пъти по-изгодна от тази в банков депозит. 

В София вече отчитат ръст на сделките. За столицата е особено валидно правилото, че интересът се движи от доходността. Има засилен интерес и към парцели в района около София.