Добрата реколта от пшеница у нас и по-света сваля цените й, което в следващите месеци ще поевтини брашното. Това става ясно от данните за пазара на зърно, представени вчера на Софийската стокова борса (ССБ). В момента суровината за хляба се котира по около 80 ст./кг е с 8% по-малко от миналата година.

Според прогнозата на Световния съвет по зърното (ССЗ) добивите в света през тази реколтна година ще бъдат 747 млн. т, което е с 10,7 млн. т повече от миналата и 4-5 млн. т над очакванията през август. Преходните запаси се очакват да нараснат с около 13 млн. т до 231 млн. т. Единствено в ЕС урожаят ще е по-слаб и е ще бъде към 144 млн. т. Изключение правят Румъния и България. У нас се очаква добивите от жито да достигнат 5,3 млн. т, а в северната ни съседка - 8 млн. т. 

Според Антонина Белопитова от ССБ, заедно с житото от старата реколта предлагането у нас вече е на ниво от 6 млн. т. Борсовите цени у нас сега са около 254 лв./т без ДДС или 14% по-ниско от преди година, когато те са били 315 лв./т. В Унгария житото е паднало с 13% за периода до 149 долара за тон. В Русия фобната цена е 169-170 долара за тон или с 10% надолу спрямо миналия октомври.

„Руснаците са прибрали рекордно количество от 72 млн. т срещу 60 млн. т. миналата есен и планират да продадат зад граница около 30,7 млн. т.

Украйна има намерение да изнесе 14,5 млн. т, а Казахстан - 8 млн. т, което е силна конкуренция за нашите производители” ,обясни Белопитова.

В Германия и САЩ цените на зърното спрямо миналата есен също са много по-ниски. В щатите - с 15%, а във ФРГ - с 8%. Само във Франция е са на нивото от октомври 2015 г. Интересното е, че борсовите цени на пшеницата в тези 3 страни се много близки между 185 и 187 долара.

Останалите селскостопански продукти, търгувани на световните борси бележат спад на годишна база, уточниха още от ССБ, като изключение прави захарта. „Тя у нас е по-скъпа от миналия септември и това се дължи не на сезона на компотите, а заради по-малкото производство на тръстика в Бразилия”, коментира главният изпълнителен директор на борсата Васил Симов. 

По думите му поскъпването за година в света е около 58%, а у нас - 20%. Рафинираната захар на борсата в Лондон сега е 597 долара за тон, срещу 378, година по-рано. Нерафинираната в Ню Йорк сега е 507 долара за тон, при 292 долара в началото на миналия октомври. В България борсовата цена е 1,30 лв./кг, а миналата есен е била 1,08 лв.