Търсенето на жилища в централните части на столицата продължава да нараства. Интересът идва предимно от инвеститори, които търсят апартаменти за краткосрочно отдаване под наем чрез платформите Booking.com и Airbnb.

Като най- атрактивни райони се считат бул. „Витоша“, НДК, бул. „Христо Ботев“,  ул. „Ген. Йосиф Гурко“, Петте кьошета, Малките пет кьошета, Софийският университет“, бул. „Александър Дондуков“, бул. „Цар Освободител“, площадите „Света Неделя“, „Възраждане“ и „Независимост“, посочва агенция "Имотека".

Нарастващият брой чуждестранни туристи се отразява изключително благоприятно на доскоро пустеещите улички и сгради в централните части на столицата. Благодарение на тях инвеститорите имат мотив да поддържат състоянието на имотите, входовете, както и цялостните фасади на сградите.

Същевременно обаче се увеличава броят на т. н. апартаменти с „тъмни прозорци“. В централните райони все повече жилища са необитаеми, като в някои сгради дялът им надхвърля 60%. Те са извън пазара на недвижими имоти и това оказва негативно влияние не само върху съотношението търсене/предлагане, но и състоянието на сградния фонд и облика на града.

Затруднява се събирането на входни такси и суми за ремонти, защото реално живущите в сградата трябва да плащат дела на отсъстващите собственици, а мотивацията за подобни инвестиции е ниска.

Отдаването на подобен тип жилища под наем или смяната на собствеността се посочват като евентуално решение на проблема. Това би довело до тяхното реновиране, а също и до подобряване и поддръжка на цялостната архитектура на София.

Бъдещето на имотите в центъра на столицата зависи именно от апартаментите с „тъмни прозорци“, допълва Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Забелязва се и ръст в сделките с българи, живеещи извън страната, спрямо миналата година, според данни на горепосочената агенция. Единият тип купувачи предпочитат този тип инвестиция за спестяванията си спрямо банковите депозити. 

В момента възвращаемостта от инвестиция в жилищни имоти в София може да достигне 5-7% при дългосрочен наем. Другият тип купувачи пък обмислят завръщане в България. Първоначално търсят наемане на жилище под наем, за да направят евентуалната си покупка по- сигурна.