Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли, а парното - със 7%. Това гласува на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в неделя, докато пред сградата десетки граждани, организирани от БСП, протестираха срещу по-високите енергийни цени. Ръстът им е следствие на одобреното от регулатора в петък увеличение с 10.81% на цената на природния газ от 1 юли. 

За клиентите на ЧЕЗ "България" в Западна България повишението на цената на електроенергията ще бъде в рамките на 1.75%. Най-много токът ще поскъпне в Североизточна България, обслужвана от "Енерго Про" - 2.78%. Клиентите на EVN в Югоизточна България ще плащат с 1.82% повече.

Топлинната услуга поскъпва средно със 7.33% от 1 юли. Абонатите на "Топлофикация София" ще плащат със 7.46% повече за парно и топла вода. Най-драстично цената на топлоенергията скача за жителите на Бургас - 17.12%, и Плевен - 15.19%. Съществено е увеличението в Разград - 7.45%, и Враца - 5.42%. За "Топлофикация" Пловдив повишението е минимално - с 0.94 на сто, а за "Веолия Варна" - с 4.89%.

Под прозорците на регулатора десетки столичани излязоха да протестират и временно блокираха движението по бул. "Дондуков". Недоволството им бе подкрепено от представители на софийската градска организация на БСП и общински съветници от левицата.

Миналия петък БСП поиска парламентът да гласува оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов заради това, че неговите експерти така и не са взели окончателно решение по сделката за ЧЕЗ. БСП е недоволна и от това, че в КЕВР не били взели под внимание подписите на 200 000 души срещу продажбата на дружеството на пазарджишката "Инерком".

Протестиращите носеха транспаранти с надписи "Убиват ни с тока, водата и парното", "И за въздуха ли ще плащаме", "ЧЕЗ на народа, не на шайката", "Няма да плащаме на Гинка" и други. 

Шефът на КЕВР за пореден път обясни, че "комисията използва всяка възможност да взима решения в полза на гражданите и бизнеса", но не трябва и енергийните дружества да изпадат в тежко финансово състояние. "Булгаргаз" настояваше за 18-процентно нарастване на цената на синьото гориво, но комисията откри резерви за по-слабо увеличение, припомни Иванов. 

"КЕВР не определя цената на газа, която е вносна суровина и се формира на база на договора между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз", заяви председателят на КЕВР и увери, че ако "Газпром" намали цената, това ще бъде отразено от октомври. 

Иванов обясни пред журналисти, че във формулата, с която се изчислява цената на природния газ, се отчита референтната цена на сорта "Брент" на световните пазари през последните 9 месеца и за този период тя се е повишила с 38.5%. В момента тази цена остава висока - над 79 долара за барел. Регулаторът обаче следял тенденциите на световните пазари и очаква трендът да се обърне. 

Крайните потребители на природен газ - и битови абонати, и фирми, ще плащат 6.5% повече от 1 юли, съобщи Иванов. Ръстът е по-нисък от 10-процентното увеличение, защото другите компоненти в тази цена - за капацитет и за пренос, не се променят.