Всеки клиент на мобилните оператори може да премине вече на тарифа, при която сметката му ще се изготвя с точност до секунда за всеки проведен разговор

И трите мобилни оператора са готови с новите тарифни планове за целта, но преминаването към тях трябва изрично да бъде поискано от клиента и той трябва да преподпише договора си. 

Досега телекомите отчитаха разговорите обикновено на 60 секунди. Така дори при разговор от 61 секунди той бива отчетен като 2-минутен. В края на януари Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) прие нови Общи изисквания към мобилните оператори, припомня "Труд". 

Те предвиждат от 14 април редица облекчения за клиентите, едно от които е всеки телеком да има поне две тарифи с посекундно отчитане на разговорите след първите 30 секунди. 

Освен това се слага лимит от 50 лв. за достъпа до мобилен интернет, след чието изчерпване връзката трябва да прекъсне. Идеята е да се предпазят потребителите от прекомерен трафик и високи сметки. 

И трите оператора обаче няма да въведат ограничението веднага, тъй като много абонати ползват срещу дадена такса определен трафик, след чието изчерпване скоростта става много бавна, но не се заплаща допълнително. 

Лимитът ще важи само за онези, които заплащат достъпа до световната мрежа с отчитане на всеки мегабайт. Те ще получават предупредително съобщение, когато достигнат 80%, 95% и 100% от лимита от 50 лева, след което достъпът им до интернет ще се спира. И трите оператора обаче предлагат той да може да се възобновява по желание на клиента.

От днес също така всеки мобилен оператор трябва да окачи на видно място в магазините си общите условия на договорите си. Те трябва да са само на хартия, а сроковете, цените и неустойките да са изписани с по-голям шрифт от останалите текстове. Това отново е по изискване на КРС.