С 5,1 процента са намалени сметките на абонатите на "Топлофикация София", които са избрали да плащат за парно и топла вода през този сезон на равни месечни вноски, съобщиха от дружеството. Причината е влязлата в сила промяна от началото на годината на цената на топлинната енергия, която се е отразила в плащането на януарската сметка.

Плащането на равни вноски започва от септември и продължава до август на следващата година. Размерът на равната месечна вноска се определя като общото количество реално консумирана топлинна енергия през предходния едногодишен период в съответното жилище се разделя на 12 месеца. Така полученото месечно количество енергия се умножава по действащата цена на топлинната енергия, определена от ДКЕВР.

В момента около 20 000 абоната на „Топлофикация „ заплащат сметките си на равни месечни вноски, но очакваме броят им да нараства значително с популяризирането на тази възможност.

Тази схема е предпочитана, защото дава възможност за разпределение на финансовата тежест равномерно през цялата година и така през зимата хората избягват да се сблъскват с непосилни за плащане накуп сметки. Така съответно се намалява и рискът от просрочия и трупане на лихви, които допълнително да натоварят семейния бюджет, обясни шефът на столичното парно Стоян Цветанов.

Клиентите, избрали заплащането на равни вноски, получават всеки месец съобщение за фактурираното количество енергия, което е разпределено за тяхното жилище, но заплащат сумата, която е договорена като равна месечна вноска. Размерът на тази сума също е отразен в месечното съобщение. След края на отоплителния сезон тези абонати ще получат изравнителна сметка, която отразява разликата между 12-те равни месечни вноски и сумите за фактурираното количество топлинна енергия. Разликата ще бъде сума за доплащане или за възстановяване. Ако има сума за доплащане, тя ще се добави към "равната вноска" за последния месец. Ако има сума за възстановяване, тя ще бъде извадена от "равната вноска" за последния месец.

Проучванията на дружеството сочат, че около 100 лева е сумата, която абонатите могат да отделят за парно и топла вода месечно. Ако клиентът отоплява средно по големина жилище и избере плащането на равни вноски, размерът на една месечна вноска ще е в тези граници.