Онлайн пазаруването от сайтове на други държави членки на Европейския съюз ще бъде възможно преди Коледа.

Това стана ясно от думите на българския еврокомисар Мария Габриел по време на среща в Министерство на транспорта с ресорния министър Ивайло Московски и представители на Националното сдружение на общините в България в събота.

По данни на Европейската комисия 30% от покупките онлайн биват отказвани в последната фаза със селекция на банковата карта или избора на страна за доставка, а

едва между 9 и 12% от малкия и среден бизнес оперира онлайн,

извън държавата членка. До този момент фирмите и тези, които осъществяват онлайн търговия имаха възможност да налагат тези ограничения, обясни еврокомисарят. По думите ѝ говорим за дискриминация, базирана въз основа на местоживеене или банкова карта: „Днес все още много малко фирми оперират онлайн.

Много малко граждани на ЕС имат едни и същи условия за ползване на покупки онлайн. Спомнете си колко пъти всеки един от нас в момента, в който направи покупка за доставка онлайн от сайт, намиращ се в друга държава-членка, се казва, че доставката не съществува или бива прехвърлян към друг сайт, който вече е пряко свързан с държавата“.

Както „Монитор“ вече писа от началото на април всеки европейски гражданин ще може да се възползва от т.нар. преносимост на съдържанието. "Тоест оттук нататък ще можем да

пътуваме свободно със своите абонаменти на видео, филми

или спортни предавания. Отпада една от бариерите, това не означава, че отпадат всички. Това е нашата цел с цифровия единен пазар да направим така, че бариерите, които все още съществуват да отпаднат", коментира Габриел. Общо инициативите на ЕК за изграждане на единния цифров пазар са 44.

Транспортният министър Ивайло Московски изтъкна, че има големи предизвикателства за развитието на цифровите услуги. Той напомни, че темите, които са важни по време на българското председателство са свързани с

киберсигурността и развитието на 5G мрежите.

По думите му това е особено трудно за България, тъй като радиочестотният сектор все още не е разпределен, за да позволи развитие на 5G мрежите, а в 4G мрежите мобилните оператори не са постигнали достатъчно насищане.

Друго предизвикателство, за което страната ни сключи меморандум със страните от Западните Балкани е за отпадането на роуминга. Вече има изпратени покани на ниво регулатори със страните от Западните Балкани.