Поскъпването на природният газ с около 15% от началото октомври неминуемо ще донесе нарастване на цената на топлоенергията и на тока. Това стана ясно след днешното заседание на КЕВР. Засега обаче от регулатора не пожелаха да се ангажират с точна прогноза.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов на 10 септември се очаква окончателното заявление за цени от страна на "Булгаргаз". В момента газовата компания прогнозира увеличение на цените на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 15 на сто.

Той поясни, че КЕВР ще се съобрази с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите и до края на септември регулаторът ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечие.

Проф. Атанас Тасев, от Българския енергиен форум, смята, че поскъпването на природния газ е ниминуемо, защото за последните 9 месеца петролът на международните пазари, почти непрекъснато повишава цените си. По думите му „Булгаргаз“ няма буфери, с които да компенсира, ръста на цените на природния газ доставян единствено от Русия, защото работи с нищожна комисионна от 1,5%. Енергийният експерт обясни, че при липса на комбинирано производство на ток и топлинна 15-процентен скок на газа би довел до ръст на парното с около 8 на сто.

„Има начин обаче чрез повишаване изкупната цена на тока от когенерациите сметките за тока да се увеличат с по-малко“, добави проф. Тасев. Той припомни, че България няма алтернативни източници на доставки на природен газ.

„Освен това при сегашната конюктура, ако сега цената на газа бъде вдигната с по-малко от 15%, то за следващото тримесечие от началото на 2019 г. ще трябва да има по-голямо поскъпване.

Проф. Тасев припомни, че България е преживяла цени на топлоенергията от 733 лв. за 1000 куб. м, сега сигурно ще е малко над 400 лв. Той призова да започнат да с е правят прогнози за цените на природния газ за година напред, съобразявайки се с котировките на петрола сорт Brent, през които се изчислява и цената доставяното у нас синьо гориво от Русия. По думите му едно евентуално излизане на Иран от нефтения пазар биха довели до скок на цените му, което неминуемо ще доведе и до силно поскъпване на природния газ.