Синдикати и работодатели се обединяват около идеята да атакуват новия данък върху лихвите във Върховния административен съд за нарушаване на Кодекса на труда.

Според разпоредбите кабинетът е длъжен да съгласува със социалните партньори всички нормативни актове, свързани с трудовите и осигурителните отношения, както и въпросите на жизненото равнище, какъвто е новият данък.

Ден преди кабинетът да приеме идеята за налога, имаше заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бяха разгледани промените в пакета от данъчни закони, но този върху лихвите не беше сред тях.

От КТ "Подкрепа" първи обявиха готовност да поискат от съда отмяна на актовете на Министерския съвет от 10 октомври, с които са приети поправките в данъчните закони с въвеждане на новия данък, както и проектозакона за бюджета на здравната каса.

От БСК са готови да ги подкрепят, ако няма специална тристранка за обсъждане на новия данък. КНСБ вече отправи искане за такова заседание, към което се присъединяват и другите социални партньори.

Според законите, ако подобна поправка бъде внесена от депутати между първо и второ четене на закона в парламента, това не би било нарушение на нормативните разпоредби, тъй като народните представители не са длъжни да съгласуват със социалните партньори решенията си. През 2011 г. Симеон Дянков използва тази вратичка в закона, за да прокара без съгласуване пенсионната реформа. Сега обаче вицепремиерът избърза с добавянето на новия данък преди внасянето на бюджета в парламента, което според синдикати и работодатели го прави уязвим.

Досега съдът е отменял всички атакувани на това основание актове, но те са били основно наредби и решения, приемани изключително от МС. В случая обаче става въпрос за проектозакон, а никой не може да оспори законодателната инициатива на правителството.

Според юристи все пак може да се оспори процедурата по вкарването му в парламента, т.е. решението, с което това е станало. Ако това решение падне в съда, законът ще трябва да се изтегли и да мине по съответния ред.