Ваканцията ни ще струва до 50 на сто по-малко,  ако се възприеме идеята за специални карти за почивка за българи в страната.   

В рамките на кампанията "България рай за българите" Националното сдружение на малкия и среден бизнес в туризма предлага да се издават на българите карти за почивка в наши курорти.

Притежателят на такива карти ще се определя като организиран турист, което означава, че той ще плаща наравно с германските и британските туристи, а не два пъти повече както е в момента, каза за БТА председателят на сдружението Веселин Банковски.   

Очакванията са след въвеждането на подобни карти почивките и бизнес-туровете да поевтинеят между 10 и 50 на сто.

Картата ще важи за всички големи градове и курорти, въпросът е обаче кои обекти ще подкрепят тази инициатива, отбеляза Банковски. Той уточни, че има резерви по отношение на туристически обекти, които са със 100 процента чуждестранно участие, които на този етап нямат интерес към подобна инициатива.   

От сдружението очакват следващата седмица да обсъдят с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма варианти за въвеждането на подобни карти като една от посоките за бъдещата работа е да се привлекат най-вече корпоративни клиенти.

Целта е големите компании да бъдат мотивирани да ползват такива карти за своите служители както за командировки в страната, така и за почивки. Очакваният ефект е повишаването на нивото на средна заетост на хотелите, с което ще се създаде възможност персоналът да бъде по-дълго време ангажиран, а това означава и по-качествено обслужване.   

Идеята на сдружението е от първи май подобни карти вече да са на разположение на компаниите и те да могат да ги предоставятна служителите. Банковски отбеляза, че сдружението разчита на подкрепа от министерството за презентация на тези карти, за да може те по-бързо да се предоставят на фирмите.    

Банковски припомни, че през миналата година спрямо 2008 г. статистиката отчита голям прираст на броя на българите, които са избрали да почиват в страната. През 2008 г. ръстът на посещенията на българите е бил 4 - 8 на сто, докато през 2009 г. е бил между 10 и 15 на сто. Тази година вероятно да има още прираст, но не повече от 15 до 20 процента, прогнозираха от сдружението.      

Цените на туристическите пакети за великденските празници в страната се очаква да са с около десет на сто по-ниски спрямо миналогодишните, прогнозира за БТА председателят на Националнотосдружение на малкия и среден бизнес в туризма Веселин Банковски. Туристическият бизнес очаква най-много да са чуждестранните гости от Румъния.    

За летния сезон от сдружението очакват да се запази тенденцията от миналото лято - най-предпочитана да е едноседмичната почивка, което е причина да се смята, че като цяло приходите от летен туризъм ще са на миналогодишните равнища, които според сдружението не са били ефективни. Приходите от едноседмична почивка са значително по-малки от тези за две и повече седмици.     

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов каза за БТА, че се очаква да има лек спад на посещенията на гръцки туристи в България за великденските празници, а българите преобладаващо ще предпочетат да посрещнат празника в страната.   

Помолен да коментира летния сезон Маринов каза, че се очаквада има ръст на германския и скандинавския пазари. За Русия се очаква да се запазят миналогодишните показатели на брой туристи.   

Като цяло за тази година според Маринов се наблюдава стабилизация на пазара и се очаква тя да е по-добра спрямо миналата, но това ще зависи от отстъпките, които ще предложат хотелиерите.