70 лева трябва да броим за хубава жива пуйка за коледната трапеза, ако искаме да е отгледана свободно на село, на половин цена пък ни излиза замразена мисирка, взета от хладилната витрина в супермаркета, където цената е 5-6 лева, а теглото около 6 кг. 

В страната обаче почти не са останали производители на пуйки, а родната стока се разграбва от познавачите далеч преди Коледа. Стопаните, които предлагат тези птици в двора си, са готови да заколят и изчистят животните, за да върви търговията. Мераклии не липсвали, похвали се стопанка от Търговищко. В събота тя ще изколи стоката, за която се грижи от май месец.

Почти са свършили пуйките, предложени на пазара от земеделския институт в Стара Загора, научи „Монитор” от проф. д-р Митко Лалев, който е шеф на отдел „Развъждане и технологии в птицевъдството” в организацията, която е част от Селскостопанската академия.

От фермите на института са излезли 4000 птици и има висок интерес към тях, но няма никаква възможност за разширяване на производството. 

„Това е капацитетът на базата ни. Стоката ни е хубава и имаме дори редовни клиенти, които винаги търсят наши птици за празника. На дребно цената е 6 лева”, уточни проф. Лалев. Но в страната ни не може да се развива особено голямо производство, защото натискът от евтиния внос е непосилен, категоричен е ученият. Родното производство задоволява едва 5% от търсенето.

Предимството на родните фитки са преди всичко вкусовите качества, животните се хранят с традиционни фуражи, докато вносните се тъпчат само с ГМО. Не е тайна, че в Северна и Южна Америка работят най-големите производители на генномодифицирани соя и царевица, а птиците, пристигащи от Бразилия и други страни в региона, се изхранват точно с тези храни.

От излюпването до продажбата за мъжките пуйки е необходимо да се гледат четири месеца, а женските - пет. След това се губи от производството на едрите птици, защото спират да наддават.

През тази година от една от най-големите български ферми за пуйки ще предложат по-малко птици на пазара.

Освен това стоката няма да бъде пускана по националните търговски вериги, уточни един от собствениците на „Европът” д-р Милен Йорданов. Стоката обаче се харчи успешно по другите магазини, на място пристигат и купувачи, които пазаруват директно от кланицата охладени пуйки. Въпреки това производителят не е оптимист за бизнеса, защото страната е залята от евтина субсидирана продукция. Разликата между нашето производство и вноса е около поне два лева. 

Само 54 стотинки е субсидията за грамаданските птици, докато за кокошка носачка е 3,16 лева. Бройлерните пуйки, които се отглеждат във ферми, тежат между пет и седем килограма. Тези птици е необходимо да бъдат отглеждани 12 седмици, преди да скочат в тавата за коледната трапеза.

По традиция пазарът ни е залят с пуйки от далечни и близки страни, част от производството, което няма шанс за реализация в Русия, се насочва към пазари като нашия. Дори румънски птици може да се намерят в магазинната мрежа, освен това се предлагат пуйки от Франция и Бразилия.