Цените на петрола се увеличиха с над 10 процента след извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура, намалила наполовина производството на Саудитска Арабия, съобщи агенция "Блумбърг", цитирана от "Франс прес".

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 5,38 долара (или с 9,81 процента) до 60,23 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море повиши цената си с 6,65 долара (или с 11,04 процента) до 66,87 долара за барел.

Йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран и борещи се от пет години срещу военна коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, поеха отговорност за атаките срещу инсталации на саудитския петролен гигант "Арамко". Тези нападения доведоха до свиване на световното производство с 5,7 милиона барела на ден, което е около 6 процента от световния добив.



Бензиностанциите ще се възползват от случващото се и ще вдигнат цената на горивата следващата седмица. Това прогнозира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. За тази седмица той не очаква поскъпване в българските бензиностанции.

„В краткосрочен план очаквам стабилизиране на пазарите. Саудитска Арабия вече загатна, че до няколко дни може да възстанови една голяма част от добива на петрол. Има няколко големи рискови фактора. Единият е, че вероятно тази геополитическа криза няма да се свърши само с тези удари. Саудитска Арабия вече загатна, че е готова да нанесе ответен удар. Един потенциален удар срещу Иран означава най-малкото временен регионален конфликт. Това ще доведе до чувствително повишение на цените на петрола в много по-дългосрочен план. Отново се връща на преден план геополитическият фактор при цените на петрола“, коментира Владимиров пред БНР.

Той е категоричен, че не е в политически интерес нито на САЩ, нито на Иран да започват война, която да преначертае картата на Близкия изток. И двете страни нямат интерес от конфликт, смята Владимиров и припомни обаче, че в миналото емоцията и липсата на трезва оценка на последствията са водили до сериозни конфликти.


От гледна точка на търсене и предлагане Доналд Тръмп е прав, каза той и добави:

„Има достатъчно петрол. Световната икономика влиза в една слаба рецесия и търсенето на петрол намалява. Дългосрочно нямаме проблем, структурен проблем няма“.

Според него обаче сделката между ОПЕК и Русия вероятно ще се разпадне, поне в краткосрочен план.

Повишението на цените на суровия петрол има негативен ефект върху световната икономика, подчерта Мартин Владимиров. Той прогнозира:

„Ако това увеличение на цените се задържи в дългосрочен план, очаквам, че това ще доведе до няколко десети процента намаление на БВП на света, но засега е твърде рано да се прогнозира“.