С още поне около 24 лв. ще поскъпне парното за гарсониера в София, за което до момента през зимата са плащали към 150 лв. Това прогнозира в ефира на бТВ президентът на КНСБ Плавен Димитров.

Профсъюзният лидер препоръча количеството енергия, което се плаща на енергийно бедните домакинства през зимата да се увеличи от 385 киловатчаса да на 530. Броят на тези домакинства е над 200 хил., но според него, те със сигурност са поне двойно повече и новите цени на газа ще увеличи още повече броят им.

Той припомни, че поскъпването на природния газ, което общо от началото на годината вече е 30%, влияе върху цените на всички стоки и услуги.

„Само хлябът на в много райони на страната поскъпна между 7% и 15% и то преди очакваното увеличение на синьото гориво от 1 октомври. Това означава, че ще има още поскъпване. Цената на газа влияе най-силно върху хранителната и химическата промишленост и туризма. За това очаквам месечната издръжка на домакинство да достигне 2400 лв. или по 600 лв. на човек. Тя в момента е под 580-590 лв. За домакинство с две деца, всеки от родителите трябва да получава чисто поне по 1200 лв. 75%-80% от домакинствата в България обаче получават под този доход. Освен това 1,2 млн. пенсионери са дори под прага на бедността от 348 лв. Картината е взривоопасна”, добави той.

Пламен Димитров препоръча да има реален и изпреварващ ръст на доходите.

„През миналата година, заради дефицита на кадри, в частния сектор има нарастване от 14%. Част от увеличението на заплатите обаче вече е изядено. Тази зима поне двайсетина процента увеличение на всички доходи под 1000 лв., според мен, трябва да се готви бизнесът да даде”, добави той.

Профсъюзният лидер смята още, че плоският данък трябва да бъде усъвършенстван, като се въведе необлагаем минимум.

„По този начин във всички доходни групи ще остават повече средства и това ще повиши потреблението, което е най-важният двигател на нарастване на БВП” уточни той. По думите му плоският данък вече дава негативи.

„Не искаме въвеждане на по-висока ставка на плоския данък, а необлагаем минимум от 510 лв., колкото е минималната заплата. По този начин по около 670 лв. ще остават на година в джоба на всеки работещ българин”, поясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров.